Eluned Morgan, Galler'in ilk kadın Başbakanı oldu

Birleşik Krallığa bağlı Galler’in Bölgesel Başbakanı Vaughan Gething'in istifası sonrası Meclisteki oylamada Eluned Morgan başbakan seçildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
06 Ağustos 2024 15:53
GÜNCELLEME
06 Ağustos 2024 16:28
Eluned Morgan, Galler'in ilk kadın Başbakanı oldu
AA
Kaynak AA

Geçen ay Galler İşçi Partisi'nin yeni lideri seçilen ve Mayıs 2021'den bu yana Sağlık Bakanı olarak görev yapan Eluned Morgan, Galler Parlamentosu'nda (Senedd) 28 milletvekilinin oyunu alarak Galler'in ilk kadın Başbakanı oldu. Resmen görevine başlamak için Eluned Morgan, İngiltere Kralı III. Charles'ın onayını bekliyor.

Morgan'dan ilk açıklama

Oylamanın ardından açıklama yapan Morgan, "Galler'in ilk kadın Başbakanı olarak karşınızda durmak hayatımın en büyük onuru" ifadesini kullandı. Yeni Başbakan olarak liderlik görevini üstlenirken selefinin başarılarını onurlandırmayı ve bu mirasa kendi katkılarını eklemeyi vaat etti.

Vaughan Gething'in tartışmalı bağışları

Eski Sağlık Bakanı Vaughan Gething, Mart ayında göreve gelmesinin ardından Galler İşçi Partisi liderliği için yürüttüğü kampanyada aldığı 200 bin sterlinlik bağış nedeniyle eleştirilmişti. Daha önce çevreye zarar verdiği gerekçesiyle iki kez ceza kesilen bir şirketten alınan bu bağışın kurallara aykırı olmadığını savunan Gething, parti içi yazışmaların sızmasıyla ilgili olarak bir bakanı suçlamış, ancak Bakan Hannah Blythyn bu iddiaları reddetmişti.

Plaid Cymru ve İşçi Partisi arasındaki gerilim

Gething'in aldığı bağış, iktidardaki Galler İşçi Partisi ile Plaid Cymru arasındaki ilişkileri de zora sokmuştu. Plaid Cymru lideri Rhun ap Iorwerth, Gething'e güvensizlik oyu verilmesini talep etmişti. Haziran ayında Galler Parlamentosu'nda güvensizlik oyu alan Gething, istifa etmeyi reddetmiş, ancak kabinesindeki bazı üyelerin 16 Temmuz'da kendisini istifaya çağırarak görevlerinden çekildiklerini açıklamalarının ardından istifa etme kararı almıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa