İsrail’de Netanyahu ve sağ güçlenirken sol zayıfladı

İran ve Hizbullah'ın misillemeye hazırlandığı İsrail'de yapılan bir anket, ülkede sağ liderlere destek artarken sola desteğin azaldığını gösterdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
06 Ağustos 2024 18:47
GÜNCELLEME
06 Ağustos 2024 19:08
İsrail’de Netanyahu ve sağ güçlenirken sol zayıfladı
AA
Kaynak AA

İsrail’de daha düne kadar koltuğu sallanan, rüşvetle suçlanan ve yargıda istediği değişimlere karşı büyük direnç olan Netanyahu, şiddet sarmalından güç alıyor.

İsrailli seçmenler, güvenlik endişeleriyle siyaseten yönlendiriliyor.

İsrail'de yayın yapan 103 FM radyosu, bir kamuoyu araştırma şirketine yaptırdığı ankette, "bir sonraki Başbakan kim olmalı?" sorusunu yöneltti.

Ankete katılanların yüzde 34'ü yani her 3 seçmenden biri, mevcut Başbakan ve Likud Partisinin lideri Binyamin Netanyahu yanıtını verdi.

Anket, sağ siyasetçilerin yükselişini ortaya koydu.

Sağ siyasetin temsilcileri eski Başbakan Naftali Bennett’e yüzde 21 destek veren katılımcılar, Ulusal Birlik Partisi Başkanı ve eski Savunma Bakanı Benny Gantz’a yüzde 14, Evimiz İsrail Başkanı Avigdor Lieberman’a yüzde 7 tercih açıkladı. 

Ankete katılanların sadece yüzde 6'sı, İsrail eski Başbakanı ve merkez soldaki Gelecek Var Partisi Lideri Yair Lapid’i ülkenin bir sonraki Başbakanı olarak gösterdi.

İsrail'in 30 Temmuz'da Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın iki numarası olarak gösterilen Fuad Şükür'ün öldürülmesi ve İran'ın başkenti Tahran'da Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin suikaste uğraması üzerine İran ve Lübnan Hizbullahı'ndan gelecek misilleme saldırısını beklemeden, Tel Aviv'in öncü bir saldırı düzenlemesini destekleyip desteklemedikleri de ankette soru olarak katılımcılara yöneltildi.

Ankete katılanların yüzde 48'i İsrail'in beklemektense İran ve Hizbullah'a öncü bir saldırı düzenlemesini destekledi. Katılımcıların yüzde 34'ü ise gelecek saldırıya göre karşılık verilmesi gerektiği düşüncesini paylaştı.

İsrail'de mevcut iktidar koalisyonuna oy verenler arasında  öncü saldırıyı destekleyenlerin oranı ise yüzde 62 olarak belirlendi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa