İngiltere'de şiddet ve nefret paylaşımları nedeniyle 3 kişiye gözaltı

İngiltere polisi, aşırı sağcı şiddet olayları sonrasında, sosyal medya platformlarında nefret söylemi yayan üç kişiyi gözaltına aldı.

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
06 Ağustos 2024 21:03
GÜNCELLEME
06 Ağustos 2024 21:17
İngiltere'de şiddet ve nefret paylaşımları nedeniyle 3 kişiye gözaltı
BY
Barış Yılmaz Editör

İngiltere'de sağcı şiddet sokakları yangın yerine çevirdi.

Şiddet dalgasının ülkeyi sarmasında sosyal medya çarpan etkisi yaptı.

Nefret söylemi yayan 3 kişi İngiliz polisince göz altına alındı. Facebook'ta saldırgan yorumlar yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan bir kişinin görüntüleri de paylaşıldı.

Facebook'taki paylaşıma gözaltı

Görüntülerde, İngiliz polisinin söz konusu kişinin evine giderek, iletişim yasası uyarınca elektronik iletişim ağının uygunsuz kullanımı gerekçesiyle gözaltı işlemi yaptığı görülüyor. 

Polis, bu kişiye sosyal medyada yaptığı yorumların saldırgan olduğu gerekçesiyle hakkında şikayette bulunulduğunu ve sorgulanmak üzere polis merkezine götürüleceğini bildiriyor.

Jordan Parlour, internette ırkçı nefret içeriği nedeniyle ilk yargılanan kişi

28 yaşındaki Jordan Parlour isimli bir başka kişi de internette "ırkçı nefreti körükleyen içerik yayınlamakla" suçlanarak gözaltına alındı. Leeds'te yaşayan Parlour, son şiddet olaylarıyla bağlantılı suç içerikli paylaşımlar yaptığı için yargılanacak ilk kişi olarak öne çıkıyor. Parlour'un bugün mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

Cheshire'da 53 yaşındaki kadına nefret içerikli paylaşımdan  gözaltı

Cheshire Polisi, yerel saatle 14.00 sularında Kidsgrove bölgesindeki bir topluluk grubunda yayımlanan nefret dolu bir mesajla ilgili şikayet aldıklarını açıkladı. Yapılan soruşturmalar sonucu, Alsager'de yaşayan 53 yaşındaki bir kadın gözaltına alındı.

İngiltere Adalet bakanı'ndan uyarı

İngiltere Adalet Bakanı Mahmood, “Kim olduğunuzun ya da neyi protesto ettiğinizin bir önemi yok. Eğer maskeli, silahlı ve kargaşa yaratmaya niyetli bir şekilde ortaya çıkarsanız, yasaların tüm gücüyle karşı karşıya kalırsınız" uyarısında bulundu.

İngiltere’de şiddet olayları nasıl başladı ve yayıldı?

29 Temmuz'da Southport'ta 17 yaşındaki bir saldırganın gerçekleştirdiği bıçaklı saldırıda 3 çocuk hayatını kaybederken, 8'i çocuk olmak üzere 10 kişi yaralandı. Bu olayın ardından sosyal medyada yayılan spekülatif haberler, Southport'taki aşırı sağcıları harekete geçirdi. Southport İslam Toplumu Camisi'ne taşlı saldırıda bulunan aşırı sağcılar, polisle çatıştı ve bir polis minibüsünü ateşe verdi. Bu olaylarda 53 polis ve 3 polis köpeği yaralanırken, 5 kişi gözaltına alındı.

2 Ağustos'ta aşırı sağcı şiddet, ülkenin doğu kıyısındaki Sunderland'e sıçradı. Burada Masjid-e Anwaar-e Madinah Camisi önünde toplanan aşırı sağcı kalabalık, polisle çatıştı ve kentteki polis karakolunu ateşe vermeye çalıştı. Bu olaylarda 3 polis yaralanırken, 10 aşırı sağcı gözaltına alındı.

Ülke çapında şiddet dalgası

Sunderland'deki olaylarla aynı gün, Hartlepool, Liverpool, Glasgow ve Dover'da da aşırı sağcılar kent meydanlarında ve camilerin önlerinde toplandı. 3 Ağustos'ta Bristol, Hull, Blackpool, Stoke-on-Trent ve Blackburn gibi yaklaşık 20 İngiliz kenti ile Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta aşırı sağcılar sokaklara indi. Göçmenlere ait iş yerleri, camiler ve polis araçlarına saldıran bu gruplardan 92 kişi gözaltına alındı.

4 Ağustos'ta Weymouth, Middlesbrough ve Rotherham kentlerinde de aşırı sağcılar, göçmenleri ve Müslüman toplumu hedef aldı. Rotherham'da düzensiz göçmen ve sığınmacıların kaldığı bir otelin önünde toplanan grup, binaya taş ve sandalye fırlattı.

Karşıt görüşlü gruplar ve polis arasında çatışmalar çıktı

Bu kentlerde aşırı sağcı gruplar, yer yer karşıt görüşlü gruplar ve dini, ticari yapıları korumaya çalışan kişilerle de çatıştı. Özellikle Hull ve Stoke-on-Trent'te iki aşırı sağcının bıçaklandığına dair haberler olayların şiddetlenmesine neden oldu ancak polis, bu haberlerin doğru olmadığını duyurdu. Blackpool ve Manchester'da polis, eylemlerin sona ermesi çağrısı yaparak yeniden toplanmayı yasakladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa