Türkiye, İsrail'e yönelik açılan soykırım davasına müdahil olacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan heyet, Güney Afrika'nın, Lahey'de bulunan Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı İsrail'e yönelik 'Soykırım Davası'na müdahil olmak üzere Hollanda'ya gitti. Heyet, İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırıma dair bilgi, belge ve delillerle yarın Lahey'de müdahillik için Uluslararası Adalet Divanı'na dilekçe verecek.

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
06 Ağustos 2024 21:54
GÜNCELLEME
06 Ağustos 2024 22:11
Türkiye, İsrail'e yönelik açılan soykırım davasına müdahil olacak
BY
Barış Yılmaz Editör

Türkiye, sözünün arkasında duruyor.

İsrail'in Filistin'e yönelik uyguladığı soykırım ve savaş suçları için Güney Afrika'nın, Lahey'de bulunan Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı 'Soykırım Davası'na müdahil olmak üzere Türk heyeti yarın dilekçe verecek.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel ve İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel'in de aralarında bulunduğu hukuk heyeti bu amaçla Hollanda'ya gitti.

Lahey’e hareket etmeden önce  İstanbul Havalimanı’nda  basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cüneyt Yüksel,  İsrail'in Gazze'de soykırım suçu işlediğinin altını çizdi.

Yüksel, İsrail’in, Gazze'de kadın çocuk demeden 40 bin kişinin ölümüne sebep olduğuna işaret etti.

Bu durumu tüm dünyanın bildiğini belirten Yüksel, 29 Aralık'ta Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açmış olduğu 'Soykırım Davası'nın, Birleşmiş Milletler Soykırımı Önleme ve Cezalandırma Sözleşmesi'ne dayanılarak açıldığını hatırlattı.

Yüksel, ilk andan itibaren Türkiye olarak bu davaya müdahil olacaklarını ilan ettiklerini dile getirdi.

Müdahillik dilekçesi eski soykırım davaları ışığında hazırlandı

31 Mayıs'ta Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği tarafından Uluslararası Adalet Divanı'na nota verilerek bu davaya müdahil olma kararının resmi olarak kayıt altına alındığını anlatan Yüksel,

ilk andan itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde, bütün hukuki ve teknik çalışmaları yaptıklarını aktardı.

Yüksel, uluslararası hukukun, Uluslararası Adalet Divanı'nın bundan önceki soykırım davalarını, uluslararası ceza mahkemelerindeki davaları incelediklerini; bilgi, belgeleriyle delilleri ortaya koyarak müdahillik başvurusunu hazırladıklarını söyledi.

Cüneyt Yüksel, TBMM Hukuk Heyeti olarak, Lahey'de yarın Türkiye saati ile saat 17.30'da Uluslararası Adalet Divanı'nda dilekçeyi sunacaklarını bildirdi.

"Dosyamıza güveniyoruz"

Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ise, Türkiye'nin görüşlerini ifade edeceklerinin altını çizdi.

İsrail'in soykırımdan ceza alması için Türkiye’nin üzerine düşen katkıyı yapacağını vurgulayan Karayel, daha önceki verilmiş Uluslararası Adalet Divanı'nın verdiği kararlara atıflarla Güney Afrika'nın davasını destekler bir süreç yürüttüklerini belirtti.

Karayel, “Uluslararası kamuoyunda olan cezasızlık, 'İsrail'e dokunulamaz!' algısının ortadan kalkmasını ve soykırımın ortadan kalkmasını sağlayacak. Biz bu konuda güveniyoruz. Hem dosyamıza güveniyoruz hem de adalet anlayışı içerisinde adalet sistemi içerisinde ve diğer bütün alanlarda olduğu gibi İsrail'e karşı atılacak bütün adımları gerçekleştirmek için çaba sarf ediyoruz" dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa