Türkiye soykırım davasına müdahil oluyor

İsrail'in Lahey Uluslararası Adalet Divan'da yargılandığı soykırım davasına Türkiye'de sunacağı dosyalarla müdahil olacak.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
07 Ağustos 2024 10:45
GÜNCELLEME
07 Ağustos 2024 17:24
Türkiye soykırım davasına müdahil oluyor
O
Onur Çetinkaya Editör

Katil İsrail ordusu, savaştan kurtularak zor şartlarda hayatını devam ettiren masumlar için ise yerlerinizi terk edin çağrısı yapıyor Netanyahu hükümetinin Gazze'de zulmü her geçen gün katlanıyor.


İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 39 bin 653'e, yaralı sayısının da 91 bin 535'e yükseldiği belirtildi. 

Türkiye müdahil oluyor

Türkiye, bugün Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına resmi olarak müdahil olacak. 

Dosyalar, Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na Türkiye saati ile 16:30’da sunulacak.

Davanın perde arkası 

Güney Afrika, 29 Aralık 2023'te İsrail'in 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle UAD'da dava açmıştı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrası başlatılan bu dava sürecine birçok ülke müdahil olma niyetini beyan etti.

Erdoğan ve Fidan'dan açıklama 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 5 Ağustos'ta Mısır'da düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin dosyalarını bugün ileteceğini belirtmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aynı gün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin davaya bugün resmi olarak dahil olacağını teyit etmişti.

12 ülke yer alıyor 

Güney Afrika'nın başlattığı davaya, İspanya, Filistin Yönetimi, İrlanda, Belçika, Mısır, Meksika, Kolombiya, Nikaragua, Libya, Maldivler, Şili ve Küba gibi birçok ülke müdahil oldu veya müdahil olacağını açıkladı.

UAD Statüsü'nün 63. maddesiyle düzenlenen müdahillik mekanizması, geçmişte de Ukrayna ve Rusya Federasyonu arasındaki davada 32 ülkenin müdahillik beyanını kabul etmişti. Ayrıca Gambiya ve Myanmar arasındaki başvuruda 7 ülkenin müdahillik talebi kabul edilmişti.

Dava ne kadar sürecek?

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başvurusuyla başlayan dava sürecinde, UAD Güney Afrika'nın görüş sunması için son tarihi 28 Ekim 2024 olarak belirledi. İsrail'in karşı görüşünü sunması için ise son tarih 28 Temmuz 2025 olarak belirlendi. UAD'nın bugüne kadarki içtihadı göz önüne alındığında, dava sürecinin 4-5 yıl sürebileceği değerlendiriliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa