Bangladeş'te Avami Birliği partisinden 21 kişi öldü

Bangladeş'teki olaylarda istifa edip ülkeyi terk eden Başbakan Şeyh Hasina'nın partisi Avami Parti üyeleri ve ailelerinden 21 kişinin öldüğü belirtildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
07 Ağustos 2024 11:35
GÜNCELLEME
07 Ağustos 2024 12:57
Bangladeş'te Avami Birliği partisinden 21 kişi öldü
AA
Kaynak AA

Bangladeş’te öğrenci liderlerinin hükümete karşı sivil itaatsizlik ilan etmesiyle kaosta İslam düşmanı Başbakan Şeyh Hasina istifaya çağrılmıştı. Hasina, istifa edip Hindistan'a sığındı.

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre hükümet karşıtı protestolarda Hasina'nın ülkeyi terk etmesinin ardından göstericilerin Başbakanlık konutuna baskın düzenlediği ve Avami Birliği üyeleri ve ailelerine yönelik saldırıda bulunduğu aktarıldı.


Avami üyesi ailesinden 21 kişi öldü

Protestoların kaosa dönüştü olayda ilk belirlemelere göre parti üyeleri ve ailelerinden 21 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.


İç savaşta ülke ateş hattına döndü

Ülkenin güneybatısındaki Satkhira bölgesinde, 10 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı, parti üyesi birçok kişinin evinin ise ateşe verildiği ve yağmalandığı kaydedildi.

Başkent Dakka'nın güneydoğusundaki Comilla bölgesindeki saldırılarda ise 11 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.


Öğrenci protestoları

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ayının ortasında öğrenciler ayaklanmıştı.

Yüksek Mahkemenin temmuz ayı sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verilmişti.


Adalet çağrısıyla sokaklara akın ettiler

Gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestolar yeniden başlamış bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için "adalet" çağrısında bulunulmuştu.

Ülkedeki gösteriler sırasında çıkan şiddet olayları yüzlerce kişi hayatını kaybetmesine sebep olmuştu. Olaylarda binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

1996 yılından 2024 yılına kadar Bangladeş Başbakanı olan Hasina, İslam karşıtı olarak biliniyor. Ülkede yönetim nedeniyle iç savaş çıkarken Hasina'nın istifa edip Hindistan'a sığındığı belirlendi. Şeyh Hasina Vecid'in buradan da Londra'ya kaçacağı ortaya çıktı.

Kurulan geçiş hükümetinin başına, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus atandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa