ABD, Nagazaki katliamı törenine katil İsrail’in gelmesini istiyor

ABD, katliam yaptığı Nagazaki'deki anma törenlerine davet edildi. Katliamcı ABD, anma törenine katliamcı İsrail davet edilmediği için davete katılmayacak.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
07 Ağustos 2024 12:20
GÜNCELLEME
07 Ağustos 2024 13:01
ABD, Nagazaki katliamı törenine katil İsrail’in gelmesini istiyor
AA
Kaynak AA

Katil ABD, 6 Ağustos 1945 tarihinde Japonya'nın Hiroşima kentine, 3 gün sonra yani 9 Ağustos 1945 tarihinde de Nagazaki kentine atom bombası attı. ABD'nin katliam saldırılarında bebeğiyle çocuğuyla, genciyle yaşlısıyla 270 binden fazla sivil hayatını kaybetti. Japonya ise yarım milyondan fazla insanının öldüğünü duyurdu.


Katil ABD, kendi katlettiği insanları bir başka katil ile birlikte anmak istedi

Japonya, ABD'ye, "Gel de atom bombalarıyla katlettiğin yarım milyon insanımızı birlikte analım" dedi; ABD, İsrail'in davet edilip edilmediğini sordu. Japonya'nın İsrail'in halihazırda katliam yaptığını belirterek davet etmediklerini bildirmesi üzerine ABD, "İsrail yoksa ben de yokum" cevabını verdi.


Katliamcı ABD, katliamcı İsrail'in davet edilmemesine bozuldu

Japonya'nın Nagazaki şehrinde, atom bombası saldırısının yıl dönümü olan 9 Ağustos'ta düzenlenecek olan anma törenine İsrail'in davet edilmemesi, uluslararası diplomatik tepkilere neden oldu. İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri, bu karara tepki olarak törene katılmayacaklarını açıkladılar.


Büyükelçilerden tepki açıklamaları

ABD'nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Israel Emanuel ve İngiltere'nin Tokyo Büyükelçisi Julia Longbottom, Nagazaki Belediyesi'nin bu kararını eleştirerek, anma törenine katılmama kararı aldıklarını duyurdular. Longbottom, Hiroşima'da düzenlenen törene katılmasına rağmen, Nagazaki'deki törene İsrail'in davet edilmemesi sebebiyle gitmeyeceğini belirtti.


Hiroşima ve Nagazaki törenlerinde farklı tutum

Her iki büyükelçi de Hiroşima'daki törene katılırken, Nagazaki'ye yapılan davetin politize edilmesine tepki gösterdiler. Emanuel, anma etkinliklerinin siyasileştirilmesini istemediğini ifade ederken, Longbottom ise İsrail'in kendini savunma hakkını kullanmasının, Rusya'nın eylemleriyle karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.


Diplomatik temsil durumu

Nagazaki'deki tören, İsrail davet edilmemesi nedeniyle iki ülke tarafından üst düzeyde temsil edilmeyecek. Ancak törende, her iki ülke de düşük düzeyli diplomatlar aracılığıyla temsil edilecek.


Nagazaki Belediye Başkanı'nın endişeleri

Nagazaki Belediye Başkanı Suzuki Şiro, Gazze'deki insani kriz ve kamuoyundaki protestoların anma törenine olumsuz yansıyabileceği endişesiyle İsrail'i davet etmeme kararını savundu. Başkan, bu kararın bölgedeki gerginliği artırma potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi.


Tarihte karanlık bir gün

1945 yılında ABD, Hiroşima'ya tarihin ilk atom bombasını atmış ve bu saldırı şehrin yüzde 90'ını yok etmişti. Hiroşima'ya atılan bombadan üç gün sonra Nagazaki'ye yapılan saldırıda ise ilk anda 40 bin kişi hayatını kaybetmiş, sonrasında radyasyonun etkileriyle ölü sayısı 110 bine ulaşmıştı. Her iki şehirde de yaşananlar, atom bombasının yıkıcı etkilerini gözler önüne sermişti.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa