Otomotiv devi Chery'den Türkiye açılımı

Çinli otomotiv devi Chery, Türkiye'de fabrika kurmaya hazırlanıyor. Şirketin, Ankara ile görüşmelere hız kazandırdığı kaydedildi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
07 Ağustos 2024 15:04
GÜNCELLEME
07 Ağustos 2024 16:39
Otomotiv devi Chery'den Türkiye açılımı
Hakan Öksüz Editör

7 Temmuz 2024 itibarıyla yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, Çin'den ithal edilen tüm araçlara %40 ek vergi getirildi. Bu karar, Çinli üreticilerin Türkiye'de yatırım yapma planlarını hızlandırdı.

BYD'den 1 milyar dolarlık yatırım

Çinli otomotiv devi BYD, Türkiye'de 1 milyar dolarlık yatırımla fabrika kuracak. Yıllık 150 bin araç üretim kapasitesine sahip olacak bu fabrikanın kurulumu için anlaşmalar imzalandı.


Chery'nin yatırım planları

BYD'nin ardından bir diğer Çinli marka Chery de Türkiye'de fabrika kurma hazırlıklarına başladı. Chery, Manisa'da bir fabrika kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca, Avrupa ve yakın pazarlara ihracatını artırma hedefiyle Ankara ile yatırım görüşmelerine hız verdi.

Samsun ve Manisa alternatifleri masada

Chery'nin Türkiye'de kurmayı planladığı fabrika için Samsun ve Manisa seçeneklerini değerlendirdiği öğrenildi. Bununla birlikte fabrikanın yer seçimi ve Chery'nin içten yanmalı araçlar için imtiyaz talepleri nedeniyle görüşmelerin uzadığı belirtiliyor.


Otomotiv pazarındaki son durum

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Temmuz ayı verilerine göre, Chery Türkiye otomobil satışlarında Volkswagen ve Fiat'ın ardından üçüncü sırada yer aldı. Volkswagen 7 bin 152, Fiat 6 bin 706 ve Chery 6 bin 638 adetle sıralanıyor. Renault 6 bin 402 adetle dördüncü, Toyota ise 4 bin 151 adetle beşinci sırada bulunuyor.


Bu yeni yatırım hareketliliği, Türkiye'nin otomotiv sektöründe önemli bir oyuncu haline gelmesine katkı sağlayacak gibi görünüyor. Çinli markaların yatırımları, yerli üretim ve ihracat potansiyelini artırarak sektördeki rekabeti de kızıştıracak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa