Türkiye soykırım davasına dosyayı sundu

Türkiye, İsrail'in Lahey Uluslararası Adalet Divan'da yargılandığı soykırım davasına müdahil oldu. Türkiye, dosyasını mahkemeye sundu.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
07 Ağustos 2024 16:46
GÜNCELLEME
07 Ağustos 2024 17:17
Türkiye soykırım davasına dosyayı sundu
O
Onur Çetinkaya Editör

Türkiye, 10 aydır Gazze'de yaşananlara sessiz kalmıyor.  Nice canların gittiği Gazze'de Türkiye, sessizlerin sesi olmaya devam ediyor.

Erdoğan'dan Gazze çağrısı

Geçtiğimiz ay Amerika Birleşik Devletleri'nde NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdiği Gazze ve terör mesajlarıyla dünyaya seslendi. Gazze'de İsrail soykırımınınsürmesine tepki gösteren Erdoğan, İsrail'in tehdit ve çatışmalara son vermesi gerektiğini söyledi. 


Diğer yandan İsrail'in Gazze'de Filistinlilere yönelik saldırılarında  can kayıpları 39 bin 677'yeyaralı sayısı ise 91 bin 645'e yükseldi. 


Güney Afrika, 29 Aralık 2023'te İsrail'in 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle UAD'da dava açmıştı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrası başlatılan bu dava sürecine birçok ülke müdahil olma niyetini beyan etti.


Türkiye dosyasını sundu

Türkiye, bugün Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına resmi olarak müdahil oldu.   Dosyalar Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na sunuldu.  TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, mahkeme önünde yaptığı açıklamada, 7 Ekim'den itibaren Gazze'de soykırım kastı olduğunu söyleyerek, "Netanyahu'nun oturması gereken yer sanık sandalyesidir" ifadelerini kullandı. 


Siyasilerden açıklamalar

Türkiye'nin Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na dosyaları sunmasının ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, tarihi bir adım olarak nitelendirdi.  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, Türkiye'nin yapmış olduğu başvurunun insani değerleri barbarlık karşısında savunması olduğunu ifade etti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da soykırımın durdurulması için İsrail üzerinde gerekli baskının kurulması gerektiğini savundu. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa