Türkiye’den UAD'daki davaya müdahillik başvurusuna ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı (UAD) nezdinde açtığı davaya Türkiye'nin müdahillik kararının, Filistin konusunun hukuk ve adalet çerçevesinde çözümüne atfedilen önemin yansıması olduğunu bildirdi.

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
07 Ağustos 2024 18:28
GÜNCELLEME
07 Ağustos 2024 18:28
Türkiye’den UAD'daki davaya müdahillik başvurusuna ilişkin açıklama
BY
Barış Yılmaz Editör

İsrail, Filistinlilere yönelik şiddeti sürdürüyor.

Dünyaya kulaklarını tıkayan İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda ise hesap veriyor. İşte o davaya artık Türkiye de İsrail aleyhine müdahil oldu.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı nezdinde açtığı soykırım davasına Türkiye'nin müdahil olmasına ilişkin Dışişleri bakanlığı tarafından açıklama yapıldı.

Açıklamada, Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından İsrail’in 1948 Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülüklerinin ihlaline ilişkin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı (UAD) nezdinde yapılan başvurunun, sürecin başından itibaren takip edildiğine işaret edildi.

Müdahillik imkanlarına yönelik titiz bir değerlendirme yapıldı belirtilen açıklamada, Türkiye'nin davaya müdahil olma kararının, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından 1 Mayıs 2024 tarihinde açıklandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, Dışişleri Bakanlığı eşgüdümünde ilgili kurum ve kuruluşların katkıları ve katılımlarıyla yürütülen kapsamlı hukuki çalışma sonrasında başvuruya ilişkin Müdahillik Beyanının, UAD Statüsü’nün 63. maddesi kapsamında Soykırım Sözleşmesi’ne taraf ülke olarak, 7 Ağustos 2024 tarihinde Divan’a sunulduğu vurgulandı.

Açıklamada şöyle denildi:

Fm("Müdahillik kararımız, ülkemizin Filistin konusunun hukuk ve adalet çerçevesinde çözümüne atfettiği önemin yansımasıdır. İnsanlık vicdanı ve uluslararası hukuk, İsrailli yetkililerin hesap vermesini sağlayacaktır.")

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa