BM: "İsrail askerlerinin tecavüz görüntülerinin takibi yapılmalı"

BM, İsrail askerlerinin gözaltı merkezinde bir Filistinliye tecavüz edildiğini gösteren kamera kaydını takip etmesi gerektiğini bildirdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
07 Ağustos 2024 21:45
GÜNCELLEME
07 Ağustos 2024 22:00
BM: ''İsrail askerlerinin tecavüz görüntülerinin takibi yapılmalı''
AA
Kaynak AA

BM Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq, günlük basın toplantısında, İsrail hapishanelerinde Filistinlilerin maruz kaldığı insanlık dışı uygulamalarla ilgili soruyu yanıtladı.

İnsan hakları normları bu ölçüde ihlal edildiğinde, bunun takibinin yapılması gerektiğini belirten Haq, Filistinli tutukluların durumuyla ilgili endişelerini yansıtan kendi raporlarını yayınladıklarını dile getirdi.

Haq, "İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarıyla ilgilenen insan hakları meslektaşlarımız tüm bu iddiaları takip etmeye devam edecek." Şeklinde konuştu.

Medyaya yansıyan tecavüz olayıyla ilgili endişeleri olduğunun altını çizen  Haq, temel insan hakları normlarının ihlaline ilişkin tüm iddiaların kapsamlı şekilde araştırılması ve hesap verilebilirliğin sağlanması gerektiğine inandıklarını vurguladı.

Haq, BM İnsan Hakları Konseyi'nden birçok kişinin bölgede inceleme yapmak için gerekli vizeyi İsrail'den alamadığının hatırlatılması üzerine  sadece insan hakları çalışanlarından değil, aynı zamanda insani yardım çalışanları ve sivil toplum örgütlerinin insani yardım çalışanlarından da vize alamayanlar olduğuna işaret etti.

Haq, İsrail yetkililerini, İsrail'de ve ilgili bölgelerde, çalışmalarını sürdürmeleri gereken kişilere ‘tüm vizeleri sağlama’ çağrısında bulundu.

İsrailli bakanlar tecavüzcü askerlere sahip çıkmıştı

İsrail askeri polisi, bir Filistinliye tecavüz edildiği suçlamasıyla 10 İsrail askerini gözaltına almak üzere 29 Temmuz'da Sde Teiman gözaltı merkezine  gelmişti.

Ancak, gözaltına alınacak askerlerin direnmesi sonucu olaylar çıkmıştı.

Başta aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich olmak üzere bazı İsrailli bakanlar tecavüzcü askerlere destek açıklamaları yapmıştı.

Bu mesajlardan sonra aralarında milletvekillerinin de olduğu çok sayıda aşırı sağcı İsrailli, Sde Teiman'a baskın gerçekleştirmişti. Aşırı sağcılar, gözaltına alınan askerlerin götürüldüğü askeri mahkemenin içinde yer aldığı Beit Lid üssüne de zorla girmişti.

Gözaltına alınan askerlerden 5'i serbest bırakıldı

Gözaltına alınan 10 askerden 5'i İsrail mahkemesince serbest bırakıldı. İsrail mahkemesi, bir Filistinliye tecavüzle suçlanan diğer 5 askerin gözaltı sürelerinin 11 Ağustos Pazar gününe kadar uzatılmasını kararlaştırdı.

Sde Teiman gözaltı merkezi sık sık işkenceyle gündeme geliyor

İsrail'in güneyinde yer alan ve alıkonulan Gazzelilerin tutulduğu Sde Teiman gözaltı merkezinin adı işkencelerle anılıyor.

New York Times işkence merkezini yamıştı

New York Times gazetesi geçen ay, Sde Teiman gözaltı merkezinde alıkonulan Gazzelilerin etrafı açık bir alanda gözleri bağlı olarak günde 18 saat elleri kelepçeli şekilde yerde sessiz şekilde oturtulduğunu okuyucularına duyurmuştu.

Haberde, Filistinli tutukluların gözaltı merkezinde kaldıkları 3 ay boyunca sorgulama süreçlerinde insanlık dışı muameleye ve işkenceye maruz kaldığı aktarılmıştı.

Sde Teiman’da tutulan ve daha sonra serbest kalan bazı Gazzeliler, maruz kaldıkları işkenceleri anlatmıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa