Boeing arıza yaptı, astronotlar uzayda mahsur kaldı!

Boeing'in Starliner mekiği arıza yaptı, iki astronot uzayda mahsur kaldı. Astronotların dönüşü için rakip SpaceX'in devreye girebileceği aktarıldı.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
08 Ağustos 2024 10:46
GÜNCELLEME
08 Ağustos 2024 12:01
Boeing arıza yaptı, astronotlar uzayda mahsur kaldı!
Hakan Öksüz Editör

Boeing'in teknik sorunlarla boğuşan ve Dünya'ya dönemeyen Starliner mekiğindeki iki NASA astronotunun, önümüzdeki yıla kadar uzayda kalacağı açıklandı. NASA, astronotların dönüşü için Boeing'in rakibi SpaceX ile görüştüğünü belirtti.

Uzay görevi süresiz uzatıldı

6 Haziran'dan beri Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bulunan astronotlar Sunita Williams ve Butch Wilmore, bir hafta sürmesi planlanan deneme misyonu kapsamında göreve başlamıştı. 


Haziran ayında Dünya'ya dönmesi gereken Starliner'ın dönüşü, çeşitli teknik aksaklıklar nedeniyle defalarca ertelendi. Mühendisler, dönüşü engelleyen bu problemleri aşmak için yoğun çaba sarf ediyor.

NASA, SpaceX ile alternatif dönüş seçeneğini değerlendiriyor

NASA'dan dün yapılan açıklamada, Starliner'da yaşanan sorunların beklenenden daha ciddi olduğu ve iki astronotun SpaceX'e ait bir mekikle Dünya'ya dönüşünün değerlendirildiği bildirildi. 

Astronotların 2025'te Dünya'ya dönmesi planlanıyor. Bu gelişme, bir süredir çeşitli güvenlik sorunlarıyla gündemde olan Boeing için yeni bir darbe niteliğinde.


Teknik sorunlar ve helyum sızıntıları

Starliner mekiği için planlanmayan giderler kapsamında fazladan 125 milyon dolar harcama yapan Boeing, mekikte helyum sızıntılarının ciddi sorunlara yol açtığını açıkladı. 

Şirket, mekikteki iki astronotun hayatını güvenceye alacak yeterli kaynak bulunduğunu belirtirken, teknik aksaklıkların giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Boeing, iki ertelemeden sonra 5 Haziran'da Starliner mekiğini ilk defa uzaya göndermişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa