Irak'ta evlilik yaşı 9'a mı düşüyor? Yeni tasarı gündemde

Irak'ta yasal evlilik yaş sınırının 15'ten 9'a düşürülmesini öngören yasa tasarısı, tartışmalara neden oldu.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
08 Ağustos 2024 14:54
GÜNCELLEME
08 Ağustos 2024 15:29
Irak'ta evlilik yaşı 9'a mı düşüyor? Yeni tasarı gündemde
Hakan Öksüz Editör

Irak Parlamentosu, çocuk evliliklerini yasallaştırmayı öngören bir yasa tasarısını tartışmaya başladı. Şii vekillerin yoğun desteğiyle hazırlanan bu tasarı, pazar günü parlamentoda ilk onay aşamasını geçti. Tasarı, evlilik yaşının 15'ten 9'a indirilmesini hedefliyor.

Tasarıya yönelik eleştiriler

Yasa tasarısına karşı çıkanlar, çocuk yaşta evlilikleri kesin olarak reddediyor. Yeni düzenlemenin ülkede mezhepçiliği artırabileceğinden endişe eden muhalifler, "din adamlarının sivil mahkemeler karşısında güçlenmesi" olasılığına dikkat çekiyor. 


İnsan hakları aktivistleri, tasarıyı destekleyen bazı milletvekillerini, kendi siyasi çıkarları doğrultusunda hareket etmekle suçluyor.

Parlamentodaki süreç nasıl işledi?

Irak Parlamentosu'nda tasarının ilk okuması yapıldı, eleştiriler çığ gibi büyüdü. Bir yasa tasarısının bağlayıcı olabilmesi için üç kez okunması, detaylı bir şekilde tartışılması ve oy birliğiyle kabul edilmesi gerekiyor. Tasarı, parlamentodaki en büyük bloğu oluşturan İslamcı Şii partilerin koalisyonu olan Koordinasyon Çerçevesi tarafından öne sürüldü.

Mevcut yasa ne diyor?

Şu an yürürlükte olan yasa, Orta Doğu'da kadın haklarını en çok koruyan yasalar arasında kabul ediliyor. 1959 yılında hukukçular, dini liderler ve uzmanlar tarafından kabul edilen bu yasa, Irak'ta hem erkekler hem de kadınlar için yasal evlilik yaşının 18 olmasını öngörüyor. 


Al Assam: "Mevcut yasa, Orta Doğu'daki en iyilerden biri"

Uzman Al Assam, mevcut yasanın Orta Doğu'daki en iyi yasalardan biri olduğunu belirtiyor. Assam, Irak'ta şu anda iktidarda olanların değişiklik yapacak uzmanlığa sahip olmadığını savunuyor.

Irak'ta çocuk evliliklerini yasallaştırmayı öngören yasa tasarısı, toplumun geniş kesimlerinden gelen tepkilere rağmen, parlamentoda ilk onay aşamasını geçti. Yasanın bağlayıcı hale gelebilmesi için önünde uzun bir süreç var ve bu süreçte eleştirilerin devam etmesi bekleniyor.


"Parlamentoyu suçluyoruz"

Irak insan hakları savunucusu Hassan Wahhab şunları söyledi:

"Hem erkekler hem de kadınlar için aşağılayıcı"

Kadın hakları savunucusu Suhalia Al Assam, Kişisel Statü Yasası ile ilgili değişiklik tartışmaları hakkında şu ifadeleri kullandı:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa