Ankara'da prematüre doğan Işık bebek literatüre girdi!

Ankara'da 7 aylık olarak doğan ve 980 gram ağırlığında olan Işık I. isimli erkek bebeğe, ana damarında tıkanıklık nedeniyle anjiyo yapıldı. Düşük ağırlığına rağmen kasıktaki toplardamar yoluyla onarım yapılan ilk bebek olarak Türkiye'deki tıp literatürüne geçen Işık bebek, önemli bir başarı öyküsüne imza attı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
08 Ağustos 2024 16:31
GÜNCELLEME
08 Ağustos 2024 17:15
Ankara'da prematüre doğan Işık bebek literatüre girdi!
DHA
Kaynak DHA

Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde 14 Mayıs'ta 7 aylık olarak dünyaya gelen Işık bebek, doğduğunda sadece 980 gramdı. Ana damarında tıkanıklık olduğu ve bunun ciddi bir solunum sıkıntısına yol açtığı belirlendi. Doğumdan iki hafta sonra, bebeğin kasığındaki toplardamarına anjiyo yapılarak, 1,5 milimetre olan damar darlığı 3,5 milimetreye kadar genişletildi. Şu anda 2 bin 100 gram ağırlığına ulaşan Işık bebek, 2 aylık tedavinin ardından sağlığına kavuştu ve artık solunum destek ihtiyacı olmadan nefes alabiliyor.

Işık bebeğin tedavi süreci

Yenidoğan Bölümü'nden Doç. Dr. Seda Aydoğan, "Işık bebek, 30. gebelik haftasında 980 gram olarak doğdu. Erken doğum nedeniyle solunum sıkıntısı çeken bebek, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip ediliyordu. Doğumdan 13 gün sonra yapılan muayenede, kalpten çıkan ve vücudu besleyen ana damarda ciddi bir tıkanıklık saptandı. Çocuk kalp merkezi olmamız sebebiyle bebek bize sevk edildi ve 15. gününde çocuk kardiyologlarımız tarafından anjiyo ile bu damar açıldı" dedi.


"Anjiyo ile aort koarktasyonu onarımı yapılan ilk bebek"

Işık bebeğin damarındaki tıkanıklığın başarılı bir şekilde açıldığını belirten Doç. Dr. Aydoğan, "Şu an bebeğimiz 90 günlük ve taburculuğa hazır. Solunum destek ihtiyacı olmadan yaşamına devam edecek. Bu zorlu süreci başarıyla atlattı ve sağlıklı bir hayat onu bekliyor. Türkiye'de anjiyo ile aort koarktasyonu onarımı yapılan ilk bebek oldu" diye konuştu.


"Damarlarında kritik bir darlık vardı"

Operasyonu gerçekleştiren Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Akif Kavgacı, Işık bebeğin 13. gününde yapılan tetkiklerinde damarlarında 1,5 milimetre kadar kritik bir darlık olduğunu belirtti. "Ekokardiyografide darlığı gördükten sonra kateter anjiyografi işlemine aldık ve kasıktaki toplardamar yoluyla balon anjiyoplasti işlemi yaparak darlık bölgesini 3,5 milimetreye kadar genişlettik. Bebeğin düşük doğum ağırlığı nedeniyle kasıktaki toplardamarı tercih ettik, çünkü bu yöntem damar duvarının ince ve kırılgan olduğu durumlarda daha güvenli" dedi.


Literatürde ilk

Dr. Kavgacı, "Bu nadir hastalık, 980 gram düşük doğum ağırlığında bir bebeğe toplardamar yöntemiyle yapılan ilk girişim olarak literatüre geçti" ifadelerini kullandı. Bu başarı, Türkiye'deki tıp alanında önemli bir adım olarak kaydedildi.

Işık bebek, erken doğumla gelen zorlukları aşarak hayata tutundu ve bu süreçteki tıbbi müdahalelerle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa