Türkiye 58. havalimanına kavuşuyor

Türkiye'nin 58'inci havalimanı, Çukurova Uluslararası Havalimanı, 10 Ağustos Cumartesi günü kapılarını açacak.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
08 Ağustos 2024 16:59
GÜNCELLEME
08 Ağustos 2024 17:08
Türkiye 58. havalimanına kavuşuyor
O
Onur Çetinkaya Editör

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete açılacağını duyurdu. 


Bakan Uraloğlu, havalimanının Mersin, Adana, Osmaniye ve Niğde illerine yakınlığıyla, bu bölgelerde yaşayan 5 milyondan fazla vatandaşa hizmet vereceğini belirtti.

Türkiye'nin 58. Havalimanı Olacak

Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın Türkiye'nin sivil havacılık alanında gökyüzüne açılan 58. kapısı olacağını vurguladı. 2023 yılı boyunca birçok önemli ulaşım projesinin tamamlandığını hatırlatarak, "Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nın Kağıthane-Gayrettepe kesimi, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı, Bakırköy Sahil Kirazlı Metrosu, Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı, Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metrosu ve Yusufeli Merkez Viyadüğü gibi dev projeler hayata geçti. Ayrıca, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A da başarıyla uzaya fırlatıldı," dedi.

Yolcu Sayısında Rekor Artış

2002 yılında 34,5 milyon olan iç ve dış hat yolcu sayısının 2023 sonunda 214 milyonu aştığını belirten Uraloğlu, "Bu yılın 7 ayında hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 129 milyon 738 bin 772'ye ulaştı. Yıl sonunda bu sayının 230 milyonu aşmasını bekliyoruz," ifadelerini kullandı.

Bölgeye Yakışan Muhteşem Bir Eser

Uraloğlu, 2053 hedefleri kapsamında yapımları süren Bayburt-Gümüşhane ve Yozgat havalimanları ile planlanan Karaman Havalimanı'nın tamamlanmasıyla aktif havalimanı sayısının 61'e çıkacağını belirtti. Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın bölgeye yakışan muhteşem bir eser olduğunu vurgulayan Uraloğlu, "Türk bayrağının yeni taşıyıcısı, dünyaya açılan yeni kapımız Çukurova Uluslararası Havalimanı, ağaç formunda tasarlanan hava kontrol kulesi, turuncu rengi ve pamuk motifleriyle süslü mimarisiyle Çukurova'nın yöresel kültürünü yansıtıyor," dedi.

Havalimanı Kapasitesi ve İstihdam

Yeni havalimanı hakkında detaylı bilgi veren Uraloğlu, "Yılda 8 milyon yolcu kapasiteli ve 110 bin metrekare terminal alanına sahip olan havalimanının 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğindeki ana pistine en geniş gövdeli uçaklar da iniş yapabilecek. Çukurova Uluslararası Havalimanı, doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacak," dedi. Havalimanı, başta Mersin ve Adana olmak üzere Osmaniye ve Niğde illerine de yakınlığıyla bölgedeki tüm hava yolu ihtiyaçlarını karşılayacak.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa