Gazze için müzakereleri yeniden başlatma çağrısı

ABD, Mısır ve Katar'dan Gazze'de ateşkes için müzakereleri gelecek hafta yeniden başlatma çağrısı yapıldı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
09 Ağustos 2024 06:25
GÜNCELLEME
09 Ağustos 2024 06:25
Gazze için müzakereleri yeniden başlatma çağrısı
AA
Kaynak AA

ABD, Mısır ve Katar, Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanması ve esir değişimi konusunda müzakerelerin 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da yeniden başlaması çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, ortak bir yazılı açıklama yayımlayarak İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve esir değişimi müzakerelerinin tekrar başlatılması gerektiğini belirtti. Açıklamada, müzakerelerin Mısır'ın başkenti Kahire veya Katar'ın başkenti Doha'da yapılabileceği ifade edildi.


Ortak açıklama yaptılar

Ortak açıklamada, Gazze halkı ve rehinelerin ailelerinin yaşadığı acının artık sona erdirilmesi gerektiği vurgulanarak, ateşkes sağlama ve rehinelerin serbest bırakılmasını içeren bir anlaşmaya varılması gerektiği belirtildi. Taraflardan herhangi birinin müzakereleri geciktirmemesi gerektiği de ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, önerilen çerçeve anlaşmasının hayata geçirilmesi için aylarca süren bir çabanın harcandığı ve artık bu çerçeve anlaşmasını uygulamaya koymanın zamanı geldiği belirtildi. Anlaşmanın ABD Başkanı Biden'ın 31 Mayıs'ta açıkladığı önerilere dayandığına işaret edildi.


Binyamin Netanyahu'nun istekleri!

Biden, 31 Mayıs'ta İsrail'in üç aşamalı bir ateşkes önerisi sunduğunu açıklamış, ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki saldırıların "belirlenen hedefler" gerçekleşinceye kadar devam edeceğini söylemişti.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda en az 39 bin 699 Filistinli yaşamını yitirirken, binlerce kişi de yaralandı ve sivil altyapı büyük ölçüde tahrip edildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa