TÜİK, haziran ayına ilişkin sanayi üretim endeksini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ilişkin sanayi üretim ve dış ticaret endekslerini açıklayacak.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
09 Ağustos 2024 11:47
GÜNCELLEME
09 Ağustos 2024 12:27
TÜİK, haziran ayına ilişkin sanayi üretim endeksini açıkladı
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Haziran ayına ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu  tarafından açıklanan sanayi üretim endeksi verileri, sanayi üretiminde hem aylık hem de yıllık bazda önemli düşüşler yaşandı.

Daralmaya deprem etkisi 

Yıllık Verilere bakıldığında, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 azaldı. Veri yıllık bazda deprem sonrası en sert daralma olarak kaydedildi. 

Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında ise  madencilik ve taş ocakçılığı sektörü yüzde 8,6 artış gösterdi. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü yüzde 15,2 artış yaşandı. 

Sanayi üretimi aylık yüzde 2,1 azaldı

İmalat sanayi sektörü ise yüzde 6,9 azalırken arındırılmamış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda yüzde 8,4 azalış oldu. Aylık Verilerde ise, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,1 oranında azalma görüldü. 

Alt sektörler açısından ise, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü yüzde 1,8 artış gösterdi. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü yüzde 7,8 artış gözlendi. 

İmalat sanayi sektörü ise yüzde 3,1 azaldı. bu veriler, özellikle imalat sanayisinde yaşanan düşüşlerin genel sanayi üretimine olumsuz yansıdığını ve ekonomik aktivitenin bazı sektörlerde yavaşladığını işaret ediyor.



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa