Sudan'da can kaybı yükseliyor!

Sudan'da yağışlar sonrası can kaybı yükseliyor. Yetkililer sellerin ciddi sonuçları olabileceğini belirtti.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
09 Ağustos 2024 14:17
GÜNCELLEME
09 Ağustos 2024 14:28
Sudan'da can kaybı yükseliyor!
O
Onur Çetinkaya Editör

Sudan'da süregelen şiddetli yağışlar ve seller, iç savaş nedeniyle yerinden edilmiş binlerce insanın yaşam koşullarını daha da zorlaştırdı. 


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Olga Sarrado, Cenevre'deki BM Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, ülkede devam eden yağışların ve sellerin ciddi sonuçları olduğuna dikkat çekti.

Binlerce kişi zorlukla karşı karşıya

Sarrado, Sudan'da mevsimsel yağışların yoğun olarak sürdüğünü belirtti ve ülke içinde yerinden edilenlerin, iç savaşın yanı sıra kıtlık ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadele etmek zorunda kaldığını vurguladı. Aşırı yağışlar ve sellerin ülke genelinde on binlerce insanı etkilediğini ifade eden Sarrado, bu durumun daha fazla yerinden edilmeye, yaralanmalara ve can kayıplarına yol açtığını belirtti. Sarrado, “Savaş nedeniyle yerinden edilen binlerce kişinin durumu daha da kötüleşiyor,” dedi.

Yardım çalışması sürüyor

Son iki haftada meydana gelen şiddetli sel ve aşırı yağışlar nedeniyle, Sudan’da barınan mülteciler de dahil olmak üzere 11 binden fazla kişinin etkilendiği bildirildi. Bu kişilerin arasında, çatışmalar nedeniyle üç ya da dört kez yerinden edilmiş ailelerin de bulunduğuna dikkat çekildi. Sarrado, BMMYK ve ortaklarının en savunmasız kişilere yardım sağlamak için yoğun çaba sarf ettiğini, yerel yetkililerle birlikte yeni barınma alanları belirlediklerini ve çadırlar kurmak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

El Nino’nun etkisi can kayıplarını arttırdı

Nisan ayından bu yana Doğu Afrika’da, El Nino’nun etkisiyle aşırı yağışlar ve hava olaylarının sıklaştığını belirten Sarrado, bu durumun özellikle mülteciler ve yerinden edilmiş toplulukları olumsuz etkilediğini ifade etti. Sudan’ın farklı eyaletlerinde haziran ayından bu yana devam eden şiddetli yağışlar ve seller nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 77'ye yükseldiği kaydedildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa