Fransa, Yeni Kaledonya'ya Pasifik Misyonunu Kabul Etti

Fransa, Hint-Pasifik'teki kolonisi Yeni Kaledonya'da yaşanan olayları soruşturmak amacıyla Pasifik ülkelerinden bir misyon gönderilmesini kabul etti.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
09 Ağustos 2024 14:57
GÜNCELLEME
09 Ağustos 2024 15:02
Fransa, Yeni Kaledonya'ya Pasifik Misyonunu Kabul Etti
O
Onur Çetinkaya Editör

Fransa, Hint-Pasifik'teki kolonisi Yeni Kaledonya'da son aylarda yaşanan olayları soruşturmak amacıyla Pasifik ülkelerinden bir misyon gönderilmesini kabul etti. 


Fransa'nın Pasifik Büyükelçisi Veronique Roger-Lacan, Radio New Zealand'a yaptığı açıklamada, Pasifik Adaları Forumu (PIF) tarafından oluşturulacak "Troyka misyonunu" desteklediklerini ifade etti.

Roger-Lacan, misyonun başlatılması için Pasifik Adaları Forumu Genel Sekreteri Baron Waqa ve Cook Adaları Başbakanı Mark Brown'a bir mektup gönderdiğini belirtti. Misyonun önemine dikkat çeken Roger-Lacan, "Bu, çok iyi bir fikir. Herkesin durumu birlikte değerlendirmesi önemli," dedi ve bölgede diyaloğun devam etmesi gerektiğini vurguladı.


Pasifik bölgesinde siyasi istişareleri yürüten Troyka misyonu, Cook Adaları Başbakanı Mark Brown, Tonga Başbakanı Siaosi Sovaleni ve Fiji Başbakanı Sitiveni Rabuka'yı içeriyor. PIF liderleri, geçen ay Yeni Kaledonya'da yaşananlarla ilgili bilgi toplamak amacıyla Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan, foruma bağlı bir bakanlar komitesinin Ada'nın başkenti Noumea'ya gönderilmesini talep etmişti.

Yeni Kaledonya'da, Fransa'nın anayasal reform girişimi nedeniyle bağımsızlık yanlıları 13 Mayıs'ta protestolara başlamıştı. Bu olaylarda 10 kişi hayatını kaybetti ve şiddet eylemleri sonucunda Fransız hükümeti bölgede olağanüstü hal ilan etti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, anayasal reform girişimini 30 Haziran ve 7 Temmuz'daki erken genel seçimler öncesi askıya aldığını duyurdu.

Olaylar, Kanak lider Christian Tein ve altı bağımsızlık yanlısının Fransa'ya gönderilmek üzere tutuklanmasının ardından alevlendi. Bu süreçte, Ada'da bir polis merkezinin de aralarında bulunduğu çeşitli binalar ve araçlar ateşe verildi. Fransa'nın, yerleşimci Fransız seçmenlerin sayısını artırarak Kanakları azınlık durumuna düşürme amacındaki anayasal reformun yürürlüğe girmesi için Fransız Parlamentosu'nun iki kanadında yapılacak oylamada kabul edilmesi gerekiyor.



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa