Zorlu Holding İsrail Ordusu'nun elektriğini sağlıyor

Zorlu Holding'in ortaklığı olan şirketin İsrail ordusunun elektriğini sağladığı ve son dönemde fiyatta indirime gittiği ortaya çıktı.

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
09 Ağustos 2024 18:26
GÜNCELLEME
09 Ağustos 2024 18:49
Zorlu Holding İsrail Ordusu'nun elektriğini sağlıyor
CS
Canan Salman Editör

İsrail merkezli bir haber sitesinde yayımlanan bilgilere göre, İsrail Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden Zorlu Holding'in ortak olduğu bir enerji şirketiyle elektrik alım anlaşmasını yeniledi. Haberde, İsrail hükümetinin, Zorlu Holding'in sahibi olduğu Dorad Energy ile uzun süredir devam eden işbirliğini sürdürme kararı aldığı ifade edildi.

İsrail Ordusu'nun elektriği Zorlu Holding'ten

Dorad Energy, 2004 yılından bu yana İsrail Savunma Bakanlığı ve İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) enerji sağlıyor. İstanbul merkezli Zorlu Holding, bu şirkette %25 hisseye sahip. Yapılan son toplantıda, Dorad Energy yönetim kurulu üyeleri arasında yer alan Zorlu temsilcileri, şirketin İsrail ordusuna enerji sağlama anlaşmasını oy birliği ile yenileme kararı aldı.

Elektrik fiyatında indirime gitmişler

İsrail Savunma Bakanlığı, anlaşmanın yenilenmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, 2004 yılında yapılan uzun vadeli anlaşmanın devam ettiğini ve bu süreçte bir fiyat güncellemesine gidildiğini belirtti. Bakanlık yetkilileri, güncellenen anlaşmayla birlikte İsrail ordusuna daha uygun fiyatlı enerji sağlandığını dile getirdi.

Dorad Energy'nin İsrail'in en büyük enerji santrallerinden biri olduğu ve hem doğalgaz hem de dizel yakıt kullandığı belirtiliyor. İsrail devleti, santralde %37,5 oranında bir paya sahip.

Son dönemde Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliklere rağmen, Zorlu Holding'in İsrail enerji altyapısına katkı sağlamaya devam etmesi dikkat çekiyor. Türkiye Nisan ayında İsrail'e yönelik ihracat kısıtlamaları getirmiş ve Mayıs ayında ticareti tamamen durdurmuştu. 

Zorlu Enerji de Mayıs'ta her birine yüzde 42,15 ile ortak olduğu İsrailli Ezotech, Solad ve Adnit şirketlerindeki hisselerini satmaya karar vermişti. "Yenilenebilir enerji projelerine odaklanmak amacıyla" bu yönde adım attığını açıklayan Zorlu, Dorad'daki paylarına ilişkin bir adım atmamıştı.

Buna rağmen, Zorlu Enerji'nin İsrail'deki yatırımlarını korumaya devam ettiği ve Dorad Energy'deki hisselerinin satılmasına yönelik bir adım atılmadığı vurgulandı.

İsrail basını, Türkiye ortaklı bir enerji santralinin stratejik riskler taşıyabileceğini tartışmaya açtı. Zorlu Enerji'nin İsrail'deki faaliyetlerine rağmen, Türkiye'nin yerli otomobil projesi TOGG'un da ortakları arasında yer aldığı biliniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa