MEB'den Yabancı Ülke Okullarıyla İlgili Yeni Düzenleme

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'de faaliyet gösteren Charles De Gaulle ve Pierre Loti okullarıyla ilgili karar ve düzenlemeyi duyurdu.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
10 Ağustos 2024 11:30
GÜNCELLEME
10 Ağustos 2024 11:32
MEB'den Yabancı Ülke Okullarıyla İlgili Yeni Düzenleme
O
Onur Çetinkaya Editör

Milli Eğitim Bakanlığı , Türkiye'de faaliyet gösteren Charles De Gaulle ve Pierre Loti okullarıyla ilgili önemli bir karar aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'de faaliyet gösteren Charles De Gaulle ve Pierre Loti okullarıyla ilgili önemli bir karar aldı. Bakanlık, bu okulların yasal statüye kavuşması için gerekli uluslararası anlaşmaların karara bağlanmasına kadar, 1 Ocak 2024'ten itibaren bu okulların ana sınıfları ve ilkokul birinci sınıflarına yeni Türk öğrenci kabul edilmeyeceğini, ayrıca ara sınıflara da yeni nakil öğrenci alınmayacağını duyurdu.

Eğitimde devlet denetimi

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'deki eğitim ve öğretim faaliyetlerinin Anayasa gereğince devletin gözetim ve denetimi altında yürütüldüğü hatırlatıldı. Okul türleri, öğrenci kabul ve kayıtlarına ilişkin hükümler, ilgili kanunlar çerçevesinde düzenleniyor. Bakanlık, Milli Eğitim Temel Kanunu'nda yer alan "Eğitimde gözetim ve denetim görevinin Milli Eğitim Bakanlığı uhdesinde olduğu" ve İlköğretim ve Eğitim Kanunu'ndaki "Türk vatandaşlarının eğitimlerini Türk ilköğretim okullarında sürdürmeleri gerektiği" hükümlerin altını çizdi.

Özel okullar ve öğrenci kabulü

Ayrıca, Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na göre, özel okulların türleri ve bu okullara kabul edilecek öğrencilere ilişkin hükümlerin belirli olduğu vurgulandı. Türkiye Cumhuriyeti'nin, ülkede faaliyet gösteren 328 özel milletlerarası okul, azınlık okulları ve yabancıların açtığı okulların, hukuk devleti sınırları içinde faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gerekli tedbirleri aldığı belirtildi. Bu okulların yasal düzenlemelere uygun olarak eğitim vermeleri sağlanıyor.

Charles De Gaulle ve Pierre Loti Okullarıyla ilgili müzakereler

Son dönemde, yasal statüleri olmaksızın Türk öğrenci kabul eden bazı okulların kamuoyunda tartışma konusu olduğuna dikkat çekildi. Bu kapsamda, Charles De Gaulle ve Pierre Loti okullarıyla ilgili yapılan müzakerelerde ulaşılan anlaşma noktalarına ilişkin detaylar paylaşıldı. Fransa'da yaşayan Türk öğrencilerin 'Türkçe' öğrenimini de kapsayan bir eğitim işbirliği anlaşması çalışmalarının başlatıldığı ve bu sürecin hızla tamamlanacağı kararlaştırıldı. Yasal statü verilmesini öngören uluslararası anlaşma karara bağlanana kadar, bu okullara yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacak.

Öğrenci listesi ve eğitim süreçleri takibi

2024 yılı Ocak ayı itibarıyla, bu okullardaki mevcut Türk öğrencilerin listesi ve AEFE tarafından onaylanan okulların bilgileri, yeni ders yılı başlamadan önce Bakanlığa teslim edilecek. Ayrıca, yasal statüye kavuşana kadar, ilgili sınıflarda "Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya" dersleri, Bakanlık tarafından görevlendirilecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenlerce verilecek. Bu okullarda açılacak ofislerde görev yapacak Bakanlık yetkilileri ve diğer ilgili devlet birimleri, eğitim-öğretim süreçlerini takip edecek ve denetleyecek.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa