Zorlu Holding, İsrail ile elektrik ticaretinden çekiliyor

İsrail Ordusu’na elektrik satan şirketin ortağı olduğu ortaya çıkan Zorlu Holding, bu ülkedeki doğalgaz santrali yatırımlarından çekilme kararı aldı.

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
10 Ağustos 2024 20:31
GÜNCELLEME
10 Ağustos 2024 20:44
Zorlu Holding, İsrail ile elektrik ticaretinden çekiliyor
BY
Barış Yılmaz Editör

İsrail’in, 7 Ekim sonrası Filistin’e yönelik saldırıları soykırım boyutuna ulaştı.

Çoğu kadın ve çocuk 40 binden fazla Filistinliyi katleden İsrail’in işlediği savaş suçları Türkiye’de tepkileri artırdı.

Muhalefet ve toplumdan yükselen itirazlar sonrası, Ak Parti hükümeti İsrail ile ticareti durdurmak zorunda kaldı.

Ancak, İsrail basını, ısrarla Türkiye ve İsrail arasındaki ticaretin devam ettiğini yazıyor. İşte tam bu süreçte Zorlu Holding’in İsrail Ordusu’na elektrik satan şirketteki ortaklığı medyaya yansıdı. Üstelik, çok yakın geçmişte İsrail Ordusu’na tarife güncellenerek elektrik fiyatında indirime gidilmişti.

Liat Ron imzasıyla yayımlanan habere göre, İsrail hükümeti, başkanlığını Ahmet Nazif Zorlu’nun yürüttüğü Zorlu Holding’e Savunma Bakanlığı’ndan önemli miktarda fon aktarılmasına izin verdi.

Haberde, İstanbul merkezli holdingin, IDF ve Savunma Bakanlığı’na 2004 yılından bu yana elektrik sağlayan Dorad Energy’de ortak olduğuna işaret edildi.

Zorlu temsilcilerinin de yer aldığı Dorad Energy Yönetim Kurulu’nun Temmuz ayında yaptıkları toplantıda İsrail ordusuna enerji sağlanması yönündeki sözleşmeyi oy birliği ile yenilediği belirtilen haberden sonra İsrail Savunma Bakanlığı da şirket ile 2004'te uzun dönemli bir anlaşma yapıldığını hatırlattı.

Bakanlık, sözleşmenin yenilenmesinden ziyade bir fiyat güncellemesine gidildiğini ve şirketin artık İsrail ordusuna daha ucuza enerji sağladığını açıkladı.

Zorlu Holding'in İsrail'le olan ticaretinin Türk medyasında manşetlere çıkması sonrası Zorlu Enerji, İsrail'le olan ticaretini itiraf etti.

Zorlu Enerji, İsrail’deki santral hisselerini devrediyor

Zorlu Enerji, daha önce hisselerini sattığı Ramat Negev ve Ashdod doğalgaz santrallerinin ardından, Dorad doğalgaz santralindeki hisselerini de satmak için çalışma yaptığını duyurdu.

Böylece Zorlu Enerji, İsrail'deki tüm doğalgaz santrali yatırımlarından çekilmiş olacak.

Zorlu Enerji'nden yapılan açıklamada, Dorad santralinde azınlık hissedarı oldukları için karar alma yetkisinin bulunmadığına işaret edilerek  diğer ortakların çoğunluk kararıyla hareketlerin belirlendiği dile getirldi.

Açıklamada şöyle denildi:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa