Anzer balı, Slovenya’ya örnek oldu!

Rize’nin dünyaca ünlü balı “Anzer”in üretimi öncesi, mühürlü peteklerden numuneler alındı. Slovenya da Anzer Balı’nı örnek alıyor.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
11 Ağustos 2024 10:47
GÜNCELLEME
11 Ağustos 2024 11:07
Anzer balı, Slovenya’ya örnek oldu!
AA
Kaynak AA

Köye 10 adet petek yerleştirildi

Rize'nin İkizdere ilçesi sınırları içinde yer alan Anzer köyünde, Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Rize Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği yaparak bu yıl köye 10 adet petek yerleştirdi. Bu peteklerden alınan numune ballar, bölgedeki bal üretiminin gerçek kapasitesini belirlemek ve sahte bal üretiminin önüne geçmek amacıyla incelenecek.

Peteklerden numuneler alındı

Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Müdürü Profesör Doktor Aslı Özkırım liderliğindeki ekip, yaklaşık olarak bir ay önce Anzer köyünde belirlenen 10 farklı noktaya yerleştirilen peteklerin mühürlerini açarak numuneleri topladı. Küçük kavanozlara konulan bu numuneler, Hacettepe Üniversitesi'nde detaylı analize tabi tutulacak. Analiz sonuçları, Anzer balının üretim kapasitesini ve kalitesini ortaya koyacak.

Yerel üretim ve kalite kontrol çalışmaları

Profesör Doktor Aslı Özkırım, arıcılığın yoğun olduğu 10 bölgeye birer adet kovan yerleştirip mühürlediklerini belirtti. Özkırım, bal üretiminin mevsime ve rakıma göre değişiklik gösterdiğini ifade ederek, "Kendi kovanlarımızı temel alarak kovan başına düşen rekoltenin 2 kilo olduğunu tahmin ediyoruz. Hacettepe Üniversitesi, Anzerli arıcılarla birlikte her yıl bu dağlarda arıcılık faaliyetlerini sürdürecek. Arıcılara yalnızca laboratuvarda değil, sahada da destek olacağız." dedi.

Avrupa Birliği standartlarına uygun çalışmalar

Profesör Doktor Özkırım, Anzer balının kalitesinin güvence altına alınması için yapılan çalışmaların Avrupa Birliği coğrafi işaret standartlarına uygun olduğunu vurguladı. Avrupa'da yapılan benzer çalışmalarda flora ve referans balın ön planda olduğunu belirterek, "Türkiye'de bu şekilde yapılan ilk çalışmadır. Amacımız Anzer balının kalite standardını korumak ve tanıtmak." diye konuştu.

İklim değişikliğine duyarlı yaklaşım

Arıların ve ayıların iklim değişikliğinin önemli göstergeleri olduğunu ifade eden Aslı Özkırım, "Genellikle bir bölgenin balını tanımlarken 5 sene boyunca referans ve flora bal çalışması yapılır ve bu çalışmanın ortalaması alınır. Ancak biz geliştirdiğimiz yöntemle her yıl farklı koşullara uyum sağlıyoruz. İklim değişikliğine bağlı olarak her sene Hacettepe Üniversitesi mühürlü kovanları kullanarak güncel rekolteyi belirleyeceğiz. Bu çalışma ve araştırma Anzer balının güvenilirliğini artıracak ve Slovenya'da gerçekleştirilen coğrafi işaret çalışmalarında örnek olarak gösterilmektedir." dedi.

Anzer Balının geleceği güvence altında

Anzer Ballıköy Muhtarı Remzi Güzel de, bilim insanları tarafından yürütülen bu çalışmaların Anzer balının hem geleceğini hem de kalitesini güvence altına alacağını belirtti. Çiçekliköy Mahallesi'nin muhtarı Aslan Arıcan ise, Anzer balının sahtesinin piyasada çok yaygın olduğunu ve bu durumun önüne geçmek için yapılan çalışmaların büyük önem taşıdığını belirtti. Bu tür projeler sayesinde, Anzer balı dünya pazarında hak ettiği değeri bulacak ve tüketicilere gerçek Anzer balı ulaştırılacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa