"Mavi ekran krizi" hava yolu şirketlerini vurdu, hisseler çakıldı

CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel yazılım sorunu, hava yolu şirketlerini vurdu. Hisselerde ciddi düşüşler yaşandı.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
11 Ağustos 2024 14:02
GÜNCELLEME
11 Ağustos 2024 14:30
''Mavi ekran krizi'' hava yolu şirketlerini vurdu, hisseler çakıldı
Hakan Öksüz Editör

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) tarafından yayımlanan Avrupa Havacılık Genel Bakış Raporu'na göre, 19 Temmuz'da CrowdStrike kaynaklı yazılım hatası, hava yolu şirketleri ve havalimanları üzerinde zincirleme bir etkiye sebep oldu. Bu hata, zaten yoğun olan rotalarda ek bir baskı yarattı.

Zorlu hava koşulları ve gecikmeler rekor seviyelere ulaştı

Orta Avrupa'daki olumsuz hava koşullarıyla birleşen bu durum, kıta genelinde büyük gecikmelere ve aksamalara neden oldu. 


Uçuş gecikmeleri ise rekor seviyelere yükseldi. Raporda, bu küresel kesintinin çok sayıda hava yolu ve havaalanını etkilediği belirtilirken, İngiltere'deki Heathrow ve Gatwick gibi büyük havalimanlarında da ciddi gecikmeler yaşandığı vurgulandı.

Uçuş iptalleri ve gecikmeler krizi derinleştirdi

ABD merkezli "FlightAware" internet sitesinin verilerine göre, küresel yazılım sorunu, dünya genelinde günlük ortalama 90 bin uçuş gerçekleştiren ticari hava yolu şirketlerini büyük sıkıntıya soktu. 19 Temmuz’da 5 bin 171 uçuş iptal edilirken, 46 bin 13 uçuşta rötar yaşandı. Bu yıl dünya genelinde günlük uçuş iptal ortalaması 1200 iken, 19 Temmuz'da bu sayı dört katına çıktı.


Şirketlere yüksek maliyet

Bu yazılım hatası, hava yolu şirketlerine de büyük maliyetler getirdi. Delta Air Lines Üst Yöneticisi (CEO) Ed Bastian, CrowdStrike kaynaklı küresel yazılım sorununun şirkete 500 milyon dolara mal olduğunu açıkladı. Bastian, yaşanan aksaklıklar nedeniyle tazminat talebinde bulunacaklarını belirtti ve "Başka seçeneğimiz yok." dedi.

Hava yolu hisselerinde genel düşüş

CrowdStrike’tan kaynaklanan küresel yazılım sorunu, dünya genelinde borsalarda satış baskısını artırarak hava yolu şirketlerinin hisselerinde düşüşe neden oldu. Temmuz ayında ABD’li hava yolu şirketlerinden Southwest Airlines'ın hisseleri yüzde 5,8, American Airlines'ın yüzde 6,1 ve United Airlines'ın hisseleri yüzde 6,7 değer kaybetti. 


Fransız Air France yüzde 0,1, Çinli China Southern Airlines yüzde 1,7 kaybederken, Japan Airlines yüzde 3, Güney Koreli Jeju Air yüzde 6,2 ve Kanadalı Air Canada yüzde 11,1 oranında düşüş yaşadı.

Delta Air Lines hisselerinde beklenmedik artış

CrowdStrike kaynaklı küresel yazılım sorunundan en olumsuz etkilenen şirketlerden biri olan ABD merkezli Delta Air Lines, bu duruma rağmen Temmuz ayında hisselerinde yüzde 6,9 oranında bir artış kaydetti. Alman Lufthansa yüzde 1,6, Avustralya merkezli Qantas ise yüzde 10,4 oranında yatırımcısına kazanç sağladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa