Sırbistan'da darbe endişesi: Rusya bilgi vermiş!

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Batılı güçlerin desteğiyle bir darbe girişimi yapılabileceği konusunda Rus istihbaratından bilgi aldıklarını açıkladı.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
11 Ağustos 2024 16:19
GÜNCELLEME
11 Ağustos 2024 16:35
Sırbistan'da darbe endişesi: Rusya bilgi vermiş!
Hakan Öksüz Editör

Sırbistan Sarayı'nda basın toplantısı düzenleyen Aleksandar Vucic, Rusya'dan gelen "darbe yapılacak" bilgisini aldıktan sonra teyakkuza geçtiklerini söyledi.

Ülkenin güvenlik birimlerinin konuyla ilgilendiğini ve gerekli önlemleri aldığını belirtti. "Rusya'dan resmi bilgi aldık ve bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sırbistan Güvenlik Bilgi Ajansı (BIA) ve uzmanlarımız gereken adımları atıyor. Ülkemizin ilerlemesini kimse durduramaz, bu yönde çabaları olanlara mesajım bu; Sırbistan yoluna devam edecek, endişe etmeye gerek yok." ifadelerini kullandı.

Almanya ile stratejik anlaşma: Sırbistan için dönüm noktası

Geçtiğimiz ay Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Belgrad'da bir araya gelen Vucic, ham madde, elektrikli araçlar ve batarya üretimi konularında stratejik bir mutabakat zaptı imzaladı. Bu anlaşma, Belgrad'da düzenlenen Stratejik Hammaddeler Zirvesi'nde duyuruldu. 


Vucic, basın toplantısında anlaşmanın Sırbistan için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, "Bu, ülkemiz için bir dönüm noktası ve geleceğe yönelik büyük bir sıçrama. Bu denli büyük bir anlaşmanın mümkün olabileceğini dahi düşünmüyorduk." dedi.

Çevresel hassasiyet ve yatırımlar: "Halkımızın yaşamı için mücadele edeceğim"

Vucic, yapılacak işlerde her şeyin şeffaf olacağına dikkat çekerek, Sırbistan'da üretimin yapılacağı bölgelerde çevresel hassasiyetlerin ön planda tutulacağını vurguladı. "Ülkemizin ekonomik anlamda ilerleyeceğine inanıyoruz. Bu anlaşma bize en az 6 milyar avro değerinde yeni yatırım getirecek ve Sırbistan'da şimdiye kadar yapılmış en büyük yatırım olacak." dedi. Almanya Başbakanı Scholz ise bu anlaşmanın, doğru zamanda alınmış cesur bir karar olduğunu belirtti.

Lityum madenciliği: Uzman görüşü olmadan adım atılmayacak

Sırbistan'daki lityum madenleriyle ilgili de açıklamalarda bulunan Vucic, alanında uzman kişilerin görüşleri alınmadan herhangi bir çıkarma işlemi yapılmayacağını ifade etti. "Şu anda bir kazı işlemi yok ve önümüzdeki 12 ila 18 ay boyunca da olmayacak. Sizlere yalan söylüyorlar. Dünyanın farklı yerlerinden ve ülkemizden en iyi uzmanları davet edeceğiz. Uzmanlar bize, insanların güvende olup olmayacağını söyleyecekler." diye konuştu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa