İkinci el araç satışında e-devlet dönemi

İkinci el aracını yetkili satıcılar ve galeriler aracılığı ile satmak isteyenleri ilgilendiren yeni bir karar alındı. Yeni dönem ekim ayında başlayacak.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
12 Ağustos 2024 12:22
GÜNCELLEME
12 Ağustos 2024 12:45
İkinci el araç satışında e-devlet dönemi
Hakan Öksüz Editör

İkinci el araç satışında önemli bir düzenleme hayata geçiyor. 2025 yılından itibaren yürürlüğe girecek bu yenilik, özellikle galeri ve yetkili satıcılar üzerinden satış yapmak isteyenleri ilgilendiriyor. Yeni düzenleme, 80 bini aşkın ikinci el araç satış yetkilisini etkileyecek. Bundan sonra aracını satmak isteyenler, işlemlerini e-Devlet üzerinden bildirmek zorunda kalacak. Yetkisiz araçlar hiçbir şekilde ilana çıkamayacak.


Konsinye araç satışı için e-Devlet zorunluluğu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz hafta gayrimenkul ve otomotiv ilanları için yeni bir uygulamanın devreye alınacağını duyurmuştu. Bu uygulamanın detayları netleşmeye başladı. 

Düzenleme, özellikle "konsinye" olarak adlandırılan, aracını bir galeriye veya yetkili satıcıya teslim ederek satmak isteyenler için önemli değişiklikler içeriyor. Hürriyet'in haberine göre, Ekim ayından itibaren ikinci el araç satışı yapmak isteyenlerin belirli kurallara uyması gerekecek.


E-devlet üzerinden yetkilendirme şartı

Yeni düzenlemeye göre, aracını bir yetkili satıcı aracılığıyla satmak isteyenler, bu işlemi e-Devlet üzerinden bildirmek zorunda olacak. Bu kapsamda, e-Devlet sistemine giriş yapılarak "Araçlarım" bölümünden satılmak istenen araç seçilecek. Ardından, aracın ilan edileceği site üzerinde kullanılan kodla ilgili satıcı yetkilendirilecek.


Yetkilendirilen satıcı, aracın fiyatı, kilometresi, hasar durumu gibi bilgileri ilan sitesine yükleyebilecek. Bu ilanlar, ilk etapta doğrulanmış ilan olarak çevrimiçi platformlarda yer alacak. 2024 Aralık ayı sonuna kadar hem doğrulanmış hem de normal ilanlar platformlarda bulunacak. Ocak 2025 itibarıyla sadece doğrulanmış ilanlar çevrimiçi platformlarda yayınlanabilecek.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa