Hamas'tan Biden talebi: Onun planı uygulansın

Yeni bir müzakere turuna gitmeye sıcak bakmayan Hamas, bunun yerine ABD Başkanı Joe Biden'ın sunduğu ateşkes önerisinin hayata geçirilmesini talep ediyor.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
12 Ağustos 2024 13:33
GÜNCELLEME
12 Ağustos 2024 14:41
Hamas'tan Biden talebi: Onun planı uygulansın
Hakan Öksüz Editör

ABD, Mısır ve Katar, 8 Ağustos'ta ortak bir açıklama yayımladı. Esir takasının 15 Ağustos'ta yapılması için İsrail ve Hamas'a çağrı yapıldı. Müzakerelerin, Kahire ya da Doha'da yeniden başlanması gerektiği kaydedildi.


Bu çağrının ardından Hamas, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, İsrail'in ve Netanyahu hükümetinin tavrı bilinmesine rağmen, son öneriye olumlu yaklaşıldığı belirtildi. Ancak İsrail'in, müzakere süreci boyunca gündeme gelmeyen yeni şartlar ileri sürdüğü vurgulandı.

İsrail'in saldırıları ve Hamas'ın tepkisi

Hamas, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını artırdığına ve Hamas lideri İsmail Heniyye'ye suikast düzenleme girişiminde bulunduğuna dikkat çekerek, bu durumun İsrail'in saldırılarını sürdürme niyetini gösterdiğini kaydetti. 


Arabulucuların ortak açıklamasının ardından, 10 Ağustos'ta Gazze'nin Derec Mahallesi'ndeki Et-Tabiin Okulu'nda gerçekleşen saldırıda en az 100 kişinin öldüğü ve 250 kişinin yaralandığı hatırlatıldı.

Biden'ın ateşkes planı ve İsrail'in şartları

Hamas, önceki müzakere turlarında esneklik ve pozitiflik gösterdiğini belirterek, Biden'ın önerisini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararını kabul ettiklerini ifade etti. 


İsrail'in bu önerilere karşı çıktığı ve saldırılarını sürdürdüğü kaydeden Hamas, yeni bir müzakere süreci yerine, Biden'ın sunduğu ateşkes önerisinin uygulamaya geçirilmesi talebinde bulundu.

Biden'ın ateşkes planının içeriği

Peki ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta sunduğu planın içeriği neydi? Biden'ın önerisi; kalıcı ateşkesi, İsrail'in Gazze'den çekilmesini, esirlerin ve tutukluların karşılıklı olarak serbest bırakılmasını içeriyordu. Yerinden edilen Filistinlilerin geri dönüşü, insani yardımların kesintisiz sağlanması ve Gazze'nin yeniden imarı da plan kapsamına alınmıştı. 

Netanyahu'nun şartları

Netanyahu, esir takası müzakereleri için "silahlı Filistinlilerin güneyden kuzeye dönmesinin engellenmesi ve İsrail ordusunun Gazze ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda kalması" gibi yeni şartlar öne sürmüştü.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa