Afganistan ve Pakistan sınır güçleri arasında çatışma...

Afganistan ve Pakistan güçleri arasında iki ülke sınırında çatışma yaşandı. İşte bölgedeki son durum...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
13 Ağustos 2024 07:18
GÜNCELLEME
13 Ağustos 2024 07:18
Afganistan ve Pakistan sınır güçleri arasında çatışma...
AA
Kaynak AA

Afganistan medyasına göre, Afganistan geçici hükümetinin Savunma Bakanlığı Sözcüsü İnayetullah Harezmi, öğleden sonra Nangerhar vilayetindeki Torkham Sınır Kapısı yakınlarındaki Gorkai bölgesinde Afgan ve Pakistan sınır güçleri arasında bir çatışma yaşandığını bildirdi.

Harezmi, Pakistan güçlerinin Afgan sınır güçlerine, sınır hattı üzerinde kontrol noktası inşa ettikleri sırada ilk ateşi açtığını, Afgan güçlerinin de bu saldırıya yönelik karşılık verdiğini belirtti.

Afgan basınına göre, çatışma nedeniyle bölgede yaşayan siviller evlerini terk etmek zorunda kaldı ve Torkham Sınır Kapısı kapatıldı.

Bu arada, Afganistan geçici hükümetinin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Metin Kani, X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, Pakistan güçlerinin sivillere ateş açtığını ve bu saldırıda 2'si çocuk, 1'i kadın olmak üzere 3 Afgan vatandaşının hayatını kaybettiğini bildirdi.

İki Ülke Arasındaki Sınır Sorunlarının Geçmişi

6 Mayıs-8 Ağustos 1919 tarihlerinde, dönemin Afganistan Emirliği, bugün Pakistan sınırları içinde yer alan, o dönemde Büyük Britanya'ya bağlı Hindistan'ın bazı bölgelerini işgal edince Üçüncü İngiliz-Afgan Savaşı başladı.

Bu savaş sonucunda Afganistan, tam bağımsızlığını kazandı ve 1893 yılında belirlenen Durand Hattı, bugünkü Afganistan-Pakistan sınırı olarak kabul edildi.

1947'de bağımsızlığını ilan eden Pakistan, Durand Hattı'nı uluslararası sınır olarak kabul ederken, Afganistan'daki sonraki hükümetler bu hattı tanımayı reddetti. Bu durum, iki ülke arasında zaman zaman silahlı çatışmalara kadar varan gerilimlere yol açtı.

Önceki Afganistan yönetimleri tarafından tanınmayan Durand Hattı, mevcut Afgan hükümeti tarafından da kabul edilmiyor. Sınırdaki bu kısa süreli gerilimler, genellikle üst düzey yetkililerin müdahalesiyle geçici olarak çözüme kavuşturulsa da, kalıcı bir çözüm henüz sağlanmış değil.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa