Türkiye'deki meteor yağmurları görsel şölen yaşattı

Her yıl ağustos ayında gerçekleşen meteor yağmurları Türkiye'nin pek çok ilinde görüldü. Yıldız geçidine dönen gökyüzünde adeta görsel şölen yaşandı.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
13 Ağustos 2024 09:23
GÜNCELLEME
13 Ağustos 2024 11:46
Kübra Şenal Editör

Perseid meteor yağmurları, yurt genelinde eşsiz manzara sundu. Dünyanın birçok bölgesinde görünen meteor yağmurları Türkiye'de de meraklılarına harika bir deneyim yaşattı.

Her yıl ağustos ayında Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının bıraktığı partiküllerin dünya atmosferine girmesiyle meydana gelen meteor yağmurları bu sene de geceleri rengarenk ışıklarla donattı.


Yılda 8 kez gerçekleşiyor

Her yıl 8 defa gerçekleşen meteor yağmurlarının en görkemlisi olan 'Perseid meteor yağmuru' 12-13 Ağustos'ta en yoğun dönemini yaşadı.

Pek çok vatandaş meydanlarda toplanıp görsel şöleni izledi.

Objektiflere yansıyan görüntüler ise hayran bıraktı.

Saatte 100 göktaşı

Bilin insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda 1 gecede saatte 100 kadar göktaşı görülüyor. Meteorların dünyaya giriş hızlarının ise 66 kilometreye ulaştığı tahmin ediliyor.


Perseid meteor yağmur, etkileri nelerdir?

Meteor adı verilen parçacıkların Dünya'nın yörüngesindeki bir kuyruklu yıldız olan Swift-Tuttle'nin izlediği yörünge çizgisine yakın bir alanda yoğunlaşmasıyla meydana gelir. Dünya, bu parçacıkları atmosferine çektiğinde, parçacıklar yüksek hızda yanar. Bu yanmayla beraber de gökyüzünde parlak ve kısa süreli ışıklar gözlemlenir. Bu parlak ve kısa süreli ışıklar  "meteor" veya halk arasındaki tabiriyle "yıldız kayması"yla geceyi aydınlatır.

Etkileri;

Sergilediği görsel şölenin yanı sıra bilim insanlarına meteor hızını, parlaklığını ve yörüngesini, evrenin yapısını araştırma fırsatı sunar.

İnsanlara evrenin büyüklüğünü ve karmaşıklığını hatırlatan 'Perseid meteor yağmurları' dünyadaki yaşama büyük resmi gösterir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa