Fransa'da olimpiyatlar sonrası gözler yeni hükümette

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 2024 Paris Olimpiyatları süresince dondurduğu hükümet kurma süreci yeniden başlayacak.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
13 Ağustos 2024 13:05
GÜNCELLEME
13 Ağustos 2024 13:31
Fransa'da olimpiyatlar sonrası gözler yeni hükümette
O
Onur Çetinkaya Editör

Fransa’nın başkenti Paris’te 100 yıllık aradan sonra 26 Temmuz 2024 – 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında düzenlendi. 

Fransa'da 2024 Paris Olimpiyatları'nın ardından yeniden gündeme gelen hükümet kurma süreci, ülkenin siyasi geleceği açısından kritik bir dönemeçte. 


30 Haziran ve 7 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerin ardından hiçbir parti ya da ittifak mecliste salt çoğunluğu elde edemedi. Bu durum, Fransa'yı alışık olmadığı bir koalisyon hükümeti sürecine sürükledi.


Solcu Yeni Halk Cephesi, seçimlerde en fazla sandalye sayısına ulaşarak meclisteki en büyük grup oldu, ancak salt çoğunluk için gereken 289 sandalyeye ulaşamadı. 


Bu nedenle Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükümet kurma görevini solcu ittifaka vermekte tereddüt etti ve mevcut Başbakan Gabriel Attal'dan bir süre daha görevde kalmasını istedi.


Sol ittifakın içindeki çekişmeler, özellikle Boyun Eğmeyen Fransa ve Sosyalist Parti  arasında, ortak bir başbakan adayı belirlenmesini zorlaştırdı. Ancak 23 Temmuz'da Lucie Castets, sol ittifakın başbakan adayı olarak belirlendi.


Macron, Olimpiyat oyunlarının sonlanmasının ardından hükümet kurma sürecini yeniden başlatacak. Fransız basını, Lucie Castets'in yanı sıra eski bakan Xavier Bertrand ve eski başbakan Bernard Cazeneuve'ün de başbakanlık için potansiyel adaylar arasında olduğunu belirtiyor.


Fransız Anayasası gereği, Macron'un başbakan atama yetkisi bulunuyor, ancak siyasi gelenekler, hükümet kurma görevini en fazla oyu alan parti ya da ittifaka vermeyi öngörüyor. Yeni hükümetin en büyük sınavı ise 2025 bütçe görüşmeleri olacak. Bu süreç, Fransa'nın siyasi istikrarı açısından büyük önem taşıyor.


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2024 Paris Olimpiyatları öncesinde Ulusal Meclisi feshetme kararına dair konuştu. Macron,  kararın olimpiyatlara zarar vermediğini belirtti.  Macron, birkaç gün içinde yeni hükümetin belirleneceğini de sözlerine ekledi. Eleştirilerin açılış törenine ilişkin konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macrontörenin cesaret ve Fransız ruhuyla dolu olduğunu ifade etti.


 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa