Mescid-i Aksa'ya sloganlı baskın! Ürdün Dışişleri Bakanlığından kınama

İsrailli Bakan Itamar Ben Gvir ile İsrailli yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya slogan atarak düzenledikleri baskın, Ürdün Dışişleri Bakanlığınca kınandı.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
13 Ağustos 2024 13:44
GÜNCELLEME
13 Ağustos 2024 14:47
Mescid-i Aksa'ya sloganlı baskın! Ürdün Dışişleri Bakanlığından kınama
Kübra Şenal Editör

İşgalci İsrail'in aşırı sağcı Bakanı Itımar ben Gvir, fanatik Yahudilerle beraber Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. 


Ürdün Dışişleri Bakanlığından söz konusu baskına ilişkin açıklama geldi.  Yapılan baskın 'uluslararası hukukun ve tarihin açık bir ihlali' olarak nitelendirildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:


Uluslararası duruş çağrısı

“Bugün, İsrail hükümetinden ve Knesset üyelerinden iki aşırıcı bakanın, İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya düzenlenen baskını, uluslararası hukukun ve tarihin açık bir ihlali olarak kınıyoruz. Kudüs'te ve kutsal mekanlarında mevcut hukuki durum, İsrail hükümetinin ve onun aşırılık yanlısı üyelerinin uluslararası yasaları ve İsrail'in işgalci güç olarak yükümlülüklerini hiçe sayma konusundaki ısrarını yansıtıyor. Bakanlığın resmi sözcüsü Büyükelçi Dr. Sufyan Al-Qudah, İsrail'in tek taraflı tedbirlerinin devam etmesi ve Kudüs'teki tarihi ve hukuki statükonun ve kutsallarının sürekli ihlal edilmesinin, bu ihlalleri ve ihlalleri kınayan ve Kudüs için gerekli korumayı sağlayan açık ve sağlam bir uluslararası duruş gerektirdiğini söyledi.

"Filistin Devleti Kudüs'te egemenlik hakkına sahiptir"

Büyükelçi El Kudah, 144 dönümlük alanıyla Mescid-i Aksa/Haram-ı Şerif'in Müslümanlar için tertemiz bir ibadethane olduğunu yineleyerek, Kudüs Evkaf İdaresi ve Mescid-i Aksa'nın işlerinin bu yönde olduğunu vurguladı. Ürdün Evkaf, İslami İşler ve Kutsal Kutsallıklar Bakanlığı'na bağlı Mescid-i Aksa, Mescid-i Kudsi Şerif'in işlerini yönetmek ve ona erişimi düzenlemek için münhasır yargı yetkisine sahip yasal organdır. Büyükelçi Al-Qudah, Filistin Devleti'nin işgal altındaki Kudüs şehri üzerinde egemenlik hakkına sahip olduğunu vurguladı."


Ne olmuştu?

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan açıklamaya göre, 2 bin 250'ye yakında fanatik Yahudi, Mescid-i Aksa'ya baskın yaptı.

İçlerinden bazıları yerlere kapanarak Talmudik ritüeller gerçekleştirdi.

Fanatik Yahudiler ayrıca Aksa avlusunda dolaşırken slogan atarak, marşlar söyledi. Ben-Gvir de ilerleyen saatlerde beraberindeki geniş polis ekibiyle baskın bölgesine gitti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa