Bir ChatGPT sorgulaması 10 Google aramasına eşit!

Tüm şirketlerin kullanımına girmeye başlayan yapay zekanın tükettiği enerji miktarı tartışma konusu oldu. Araştırma sonuçları 1'e 10 şeklinde oldu.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
13 Ağustos 2024 15:09
GÜNCELLEME
13 Ağustos 2024 16:50
Bir ChatGPT sorgulaması 10 Google aramasına eşit!
Kübra Şenal Editör

Çağın en büyük buluşlarından biri olan yapay zeka hemen hemen tüm sektörleri dönüştürmeye devam ederken, tükettiği büyük miktardaki enerji dudak uçuklattı.


2030'a kadar yüzde 160

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs tarafından yayımlanan rapora göre, veri merkezlerinin enerji tüketimi uzun yıllar durağan miktarda devam ederken, yapay zeka araçlarıyla beraber veri merkezlerinin enerji talebinin 2030 yılına kadar yüzde 160 artması tahmin ediliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı verileri de yapay zeka uygulamaları ile yapılan sorgulamalar çok fazla enerji tükettiği görüşünü çıkardı. Buna göre, bir ChatGPT sorgulaması 2,9 vatsaat elektrik tüketirken, bir Google araması ise 0,3 vatsaat saat elektrik tüketimine neden oluyor. Bu da yapay zeka sorgularının Google aramalarından yaklaşık 10 kat daha fazla enerji tükettiğini gösteriyor.


Toplam enerjinin yaklaşık yüzde 4'ü

Goldman Sachs raporuna göre, dünya çapındaki veri merkezleri, şu anda toplam enerjinin yaklaşık yüzde 2'sini tüketiyor ancak bu oranın 2030'a kadar yüzde 3 veya 4'e yükseleceği bekleniyor.

Son 10 yılda ABD'deki enerji talebinde neredeyse hiç büyüme gerçekleşmezken, 2022 ila 2030 yılları arası baz alındığında, veri merkezleri ve diğer ihtiyaçlarla beraber bu talebin yaklaşın yüzde 2,4 artacağı söyleniyor.

Analistlerine göre, ABD'deki enerji şirketleri tarafından yalnızca veri merkezlerini desteklemek için bile yeni üretim kapasitelerine yaklaşık 50 milyar dolar yatırım yapılması gerekecek. Bu durumun Avrupa'da aynı olduğunu söyleyen araştırmacılar 2023 ila 2033 arasında hem veri merkezlerinin genişlemesi hem de elektriklendirmenin hızlanması nedeniyle AB'nin enerji talebinin yüzde 40 ila 50 artacağını savunuyor.


Portekiz, Yunanistan ve Hollanda'nın toplam tüketimine eşit

Şu anda, dünyadaki veri merkezlerinin yaklaşık yüzde 15'i Avrupa'da bulunuyor. 2030'da, bu veri merkezlerinin güç ihtiyaçlarının Portekiz, Yunanistan ve Hollanda'nın toplam tüketimine eşit olması bekleniyor.


Yapay zeka ile görüntü üretmek bir telefonu şarj etmek kadar enerji tüketiyor

Görüntü üreten yapay zekaların tükettiği enerji miktarı da yine tartışmalara sebep olan konular arasında yer alıyor. Son dönemde popüler hale gelen görüntü merkezli yapay zekaların ürettiği her görüntüde önemli oranda enerji tükettiği belirtiliyor.

Ortalama bir akıllı telefon şarj olmak için 0,012 kilovatsaat enerji tüketiyor.

Teknoloji sitesi The Verge'de yer alan detaylara göre ise üretken yapay zeka ile sadece bir adet görüntü elde etmekle bir telefonun şarj olacağı kilovatsaat kadar enerji harcanıyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa