Türkiye yatırım girişi artıyor

YASED tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye, 2024 yılının ilk yarısında 4,7 milyar dolar değerinde uluslararası doğrudan yatırım çekti.

O
Onur Çetinkaya
YAYINLAMA
13 Ağustos 2024 15:43
GÜNCELLEME
13 Ağustos 2024 15:50
Türkiye yatırım girişi artıyor
O
Onur Çetinkaya

Türkiye, 2024 yılının ilk yarısında 4,7 milyar dolar değerinde uluslararası doğrudan yatırım  çekti. 

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından açıklanan verilere göre, bu miktar 2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 5'lik bir düşüş gösterdi. Ancak, bu dönemde çekilen yatırımlar, Türkiye'nin cari açığının yüzde 28'ine denk geldi.


Yılın ilk 6 ayında gerçekleşen yatırımların 2,8 milyar doları yatırım sermayesi olarak Türkiye'ye girerken, 1,5 milyar doları yabancı uyruklulara yapılan gayrimenkul satışlarından ve 754 milyon doları ise borçlanma araçlarından sağlandı. Yatırım tasfiyeleri ise 443 milyon dolar değerinde aşağı yönlü bir etki yarattı.


En fazla yatırım, toptan ve perakende ticaret sektöründe gerçekleşti ve bu sektör, toplam yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 23'ünü oluşturdu. Finans faaliyetleri ise yüzde 12'lik pay ile ikinci sırada yer aldı. Ulaştırma ve depolama, bilgisayarların, elektrik-elektronik ve optik ürünlerin imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı gibi sektörler de önemli yatırımlar çekti.


Ülkeler bazında en büyük yatırımcılar arasında Hollanda, ABD, Almanya, İrlanda, Norveç ve Birleşik Krallık yer aldı. Hollanda, yüzde 20'lik pay ile en büyük yatırımcı olurken, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, bu dönemde toplam yatırımların yüzde 51'ini gerçekleştirdi.


Bu verilerle, Türkiye'nin uluslararası yatırımcılar için cazip bir pazar olduğu vurgulandı ancak küresel ve yerel ekonomik koşulların yatırımlar üzerindeki etkisini de gösterdiği belirtildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa