Putin: Tam teşekküllü Filistin devletinin kurulması gerekiyor

Filistinli mevkidası Mahmud Abbas'la bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tam teşekküllü Filistin devletinin kurulması gerektiğini söyledi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
13 Ağustos 2024 16:35
GÜNCELLEME
13 Ağustos 2024 16:53
Putin: Tam teşekküllü Filistin devletinin kurulması gerekiyor
AA
Kaynak AA

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Filistin meselesinin barışçıl yollarla çözüme kavuşturulması gerektiğini ve BM (Birleşmiş Milletler)'nin kararları cihetinde Filistin devletinin kurulmasının şart olduğunu ifade etti. Kremlin'in açıklamasına göre, Putin, Rusya'ya ziyarette bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Moskova'da bulunan Novo-Ogaryovo başkanlık rezidansında bir araya geldi.

Filistin'deki insani krize dikkat çekildi

Görüşmenin habercilere açık bölümünde konuşma yapan Vladimir Putin, Filistin ve Arap dünyası ile ilişkilere büyük önem verdiklerini ve Orta Doğu ile Filistin'deki mevcut durumu yakından izlediklerini belirtti. Putin, "Filistin'deki insani felaketi büyük bir endişe ve acı ile izliyoruz. Filistin halkına destek olmak için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz" dedi.

Filistin'de sivil kayıplar endişe yaratıyor

Birleşmiş Milletler'e göre, Filistin'e karşı düzenlenen saldırılarda yaklaşık 40 bin kişinin yaşamını yitirdiğini ve bunların çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğunu vurgulayan Putin, "Sivil kayıpların artmasından dolayı endişeliyiz" şeklinde konuştu.

BM kararlarının önemi vurgulandı

Filistin meselesinin barışçıl yollarla çözüme kavuşturulması gerektiğini yineleyen Putin, "Her zaman bu konunun barış yolu ile çözülmesinden yana olduk. Bu konuda ortak bir pozisyona sahibiz. Sorunun kökenleri eskiye dayanıyor ve uluslararası örgütler, özellikle BM tarafından alınan bağımsız Filistin devleti kararlarının göz ardı edilmesi nedeniyle bu noktaya gelindi," dedi.

Abbas, İsrail'i BM kararlarına uymamakla suçladı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise BM'nin Filistin devleti konusunda yetersiz kaldığını belirtti ve "BM (Birleşmiş Milletler), ABD (Amerika Birleşik Devletleri)'nin baskısı nedeniyle Filistin halkının haklarını güvence altına alacak kararları uygulamaya koyamadı," dedi. Abbas, İsrail'in BM'nin kararlarına uymadığını vurgulayarak, "Gazze Şeridi'nden, Kudüs'ten ve Batı Şeria'dan Filistinlilerin zorla yerinden edilmesine karşı çıkıyoruz. 1948 ve 1967'de de bu durum yaşandı. Filistin halkının kendi devletine sahip olacağı inancını taşıyoruz ve mücadelemizi sürdürüyoruz. Rusya devletinin desteği ile hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Filistin, Rusya'nın desteğine güveniyor

Devlet Başkanı Abbas, Rusya ile her seviyede ilişkilerini sürdürdüklerini ifade ederek, "Filistin halkının en yakın dostlarından biri Rusya." dedi. Abbas, Rusya'nın sağladığı desteğin Filistin'in haklarını elde etme sürecinde önemli bir etken olduğuna dikkat çekti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa