İzmir'de orman yangını... Bu kez Karşıyaka...

İzmir'in Urla ilçesinden sonra Karşıyaka ilçesinde de orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler hızla söndürme çalışması başlattı...

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
14 Ağustos 2024 05:17
GÜNCELLEME
14 Ağustos 2024 06:57
İzmir'de orman yangını... Bu kez Karşıyaka...
DHA
Kaynak DHA

İzmir'in Urla ilçesinde çıkan orman yangınına yönelik soğutma çalışmaları sürerken, saat 21.45 civarında Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar Dağı'nda ikinci bir yangın başladı. Ormanlık alandan yükselen alevleri fark eden vatandaşlar durumu yetkililere bildirdi.

Bunun üzerine İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri bölgeye sevk edildi. Yangına, Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 25 arazöz, 4 su ikmal aracı, 3 dozer ve 6 yer ekibiyle müdahale ediliyor.

İzmir Urla'daki yangın

İzmir'in Urla ilçesinde çıkan orman yangını, havadan ve karadan yapılan müdahalelerle 2 saat içinde kontrol altına alındı.

Yangın, dün saat 17.00'de Urla'nın Demircili Mahallesi yakınlarında başladı. Bölgeden yükselen dumanları fark eden vatandaşlar, durumu orman ekiplerine bildirdi. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, yangına 2 uçak, 4 helikopter, 12 arazöz, 3 su ikmal aracı, 1 dozer ve 3 yer ekibi ile müdahale etti. Yapılan yoğun çalışmalar sonucunda yangın saat 19.00'da kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

Türkiye'deki orman yangınlarının en yaygın 3 nedeni

İhmal ve Dikkatsizlik

İnsanların ormanda bilinçsizce ateş yakması, piknik sonrası ateşi tam söndürmemesi, sigara izmaritlerini dikkatsizce atması gibi nedenlerle orman yangınları sıkça meydana gelmektedir. Bu tür insan kaynaklı hatalar, yangınların en büyük nedenlerinden biridir.

Anız Yakma

Tarımsal alanlarda anız yakma, kontrol edilemeyen ateşlerin ormanlık alanlara sıçramasına yol açabilmektedir. Anız yakmanın yasak olmasına rağmen, özellikle yaz aylarında bu uygulama sıkça yapılmakta ve yangınlara neden olmaktadır.

Sabotaj

Bazı durumlarda, ormanlık alanlar kasıtlı olarak ateşe verilmektedir. Bu tür yangınlar genellikle tarım, arazi kullanımı değişikliği veya diğer kötü niyetli amaçlarla çıkarılabilmektedir.

Bu nedenlerin yanı sıra, doğal sebepler de (örneğin, yıldırım düşmesi) yangınlara yol açabilir, ancak insan kaynaklı yangınlar Türkiye'deki orman yangınlarının büyük bir çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa