BM'den İsrail'in hedef aldığı okullarla ilgili açıklama...

Birleşmiş Milletlerden İsrail'in Gazze'de, sığınak olarak kullanılan okulları vurmasının münferit bir olay olmadığı açıklaması geldi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
14 Ağustos 2024 06:53
GÜNCELLEME
14 Ağustos 2024 06:57
BM'den İsrail'in hedef aldığı okullarla ilgili açıklama...
AA
Kaynak AA

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) İnsani Yardım Finansman ve Kaynak Nakil Birimi Direktörü Lisa Doughten, İsrail'in Gazze'deki sığınak olarak da kullanılan okulları hedef almasının "münferit" bir olay olmadığını vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'deki son gelişmeler hakkında konuşan Doughten, İsrail Ordusu'nun saldırdığı okullara dair ayrıntılara değindi.

Gazze Şehri'ndeki Et-Tabiin Okulu'na yönelik saldırıyı değerlendirirken, "Maalesef bu, tek başına bir olay değildi." ifadesini kullanan Doughten, "İlk raporlar, bu saldırının çatışmaların başından bu yana yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir okula yönelik en ölümcül saldırılardan biri olduğunu gösteriyor." dedi.

Doughten, saldırının İsrail Ordusu tarafından "sabah namazı sırasında" gerçekleştirildiğini ve en az 100 kişinin hayatını kaybettiği bu okul saldırısından "derin bir dehşet duyduklarını" belirtti.


Binlerce kişi enkaz altında

BM Direktörü, bu tür saldırıların "giderek daha sık yaşandığını" ifade etti.

Gazze'de 3-4 Ağustos tarihlerinde 48 saat içinde üç okulun, 8 Ağustos'ta ise iki okulun İsrail ordusu tarafından vurulduğunu belirten Doughten, 10 Temmuz'da Et-Tabiin Okulu'na yapılan saldırının bu saldırıları izlediğini söyledi.

Doughten, "Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, Gazze'deki sürekli şiddet şimdiye kadar yaklaşık 40 bin Filistinlinin ölümüne ve 90 binden fazla kişinin yaralanmasına yol açtı. Yaklaşık 10 bin kişi kayıp ve enkaz altında olduğu düşünülüyor." dedi.


Hayatlar, umutlar ve gelecekler yok oluyor

BM Direktörü Lisa Doughten, Gazze'deki yıkımı ve sürekli yenilenen tahliye emirlerini eleştirerek, "Bu savaş hayatları, umutları ve gelecekleri yok ediyor" dedi.

Doughten, "Gazze'deki sağlık durumu kritik ve sağlık sistemi zar zor işliyor, yaralılara, hastalara; doğum yapan kadınlara ve hızla yayılan hastalıklara karşı cesur ama yetersiz destek sağlanıyor." diye ekledi.

BM'nin son değerlendirmesine göre, konutların yüzde 60'ından fazlasının ve yol ağının yüzde 65'inin tahrip olduğunu belirten Doughten, "Sadece iki hafta içinde çeyrek milyondan fazla insan, çoğunlukla birden fazla kez yerinden edildi. Sivil halkın güvenliği için olduğu iddia edilen tahliye emirlerinin tam tersi sonuçlar doğurduğu açıkça görülüyor." dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa