Ev alacaklar dikkat! Emlakta yeni dönem başlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın açıkladığı emlakta "doğrulanmış ilan" düzenlemesiyle ilgili detaylar netleşti. Yeni dönem 15 Eylül'den itibaren başlıyor.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
14 Ağustos 2024 13:57
GÜNCELLEME
14 Ağustos 2024 15:00
Ev alacaklar dikkat! Emlakta yeni dönem başlıyor
O
Onur Çetinkaya Editör

Ticaret Bakanı Ömer Bolat geçtiğimiz günlerde  emlak ve otomobil almak isteyenlere müjde verdi. Dolandırıcılığın sıfıra ineceğini söyleyen Bolat, 15 Eylül'ü işaret etti.


Bakan Bolat, 15 Eylül itibarıyla, konut satacak kişi, e-devlet üzerinden gayrimenkulünü seçerek emlakçıyı yetkilendirecek ve yalnızca yetkilendirilmiş emlakçılar bu satışlara aracılık edebileceğini söyledi.  

Doğrulanmış ilan uygulaması başlıyor

Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Eylül'den itibaren hayata geçirilecek olan "doğrulanmış ilan" düzenlemesi, emlak sektöründe köklü değişiklikler getiriyor. Bu düzenleme, tüketicilerin sahte ilanlarla karşılaşmasını engellemeyi ve fiyat manipülasyonlarının önüne geçmeyi amaçlıyor. Yeni uygulama ile aynı taşınmaz için birden fazla emlakçının yetkilendirilmesi mümkün olacak ve yetkilendirme süresi 3 ay olarak belirlendi.


Emlakçılar e-Devlet üzerinden yetkilendirilecek

Konut satış işlemleri için ev sahipleri, e-Devlet platformu üzerinden gayrimenkullerini seçerek, emlakçılarını yetkilendirebilecek. Emlakçılar da bu yetki doğrultusunda ilan platformlarına ilan girişi yapabilecek. Bu sayede, yetkisiz emlakçılar ilan veremeyecek ve sahte ilanların önüne geçilecek.

Yetki belgesi olmayan emlakçılar için uyarı

Ticaret Bakanlığı, ilgili sivil toplum kuruluşlarına gönderdiği yazıda, yetki belgesi olmayan emlak işletmelerinin Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden ilan verirken sorun yaşayabileceğini ve idari yaptırımlarla karşılaşabileceğini belirtti. Bu nedenle, emlak işletmelerinin yetki belgesi almaları büyük önem taşıyor.

1 Ocak 2025'ten itibaren zorunlu hale gelecek

İlan platformları, 15 Eylül'e kadar teknik çalışmalarını tamamlayarak sistemi devreye alacak. 1 Ocak 2025'ten itibaren ise EİDS üzerinden yetki doğrulaması yapılmayan ilanlar yayımlanamayacak. Doğrulama yapılan ilanlarda, "EİDS'den yetki doğrulaması yapılmıştır" ibaresi veya logosu yer alacak.

Taşınmaz sahipleri için yetkilendirme detayları

Aynı taşınmaz için birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün hale gelecek. Ayrıca, ilan platformlarında aynı taşınmazla ilgili diğer ilanların fiyat bilgilerine kısa yollar veya linkler aracılığıyla ulaşılabilecek. Taşınmaz sahipleri, e-Devlet yetkilendirme ekranı üzerinden verdikleri yetkileri iptal edebilecek, ancak iptal halinde ilan otomatik olarak yayından kaldırılmayacak. İlanın yenilenmesi durumunda, yetkilendirme sorgulaması tekrar yapılacak. Yetkilendirme süresi asgari 3 ay olarak belirlendi ve taşınmaz sahipleri, bu süreyi aynı ekrandan uzatabilecek.

Kiralık ilanlar için de geçerli

EİDS yetki doğrulama uygulaması, satılık ilanlar kadar kiralık ilanlar için de zorunlu olacak. Ancak, tapusu bulunmayan taşınmazlar, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut projeleri gibi bazı istisnai durumlar bu uygulamanın dışında tutulacak. Tapusu olmayan taşınmazlar için ilan verilirken, bu durumun belirtilmesi zorunlu olacak.

Uygulamanın devreye girmesiyle birlikte, mevcut ilanlar yayımda kalmaya devam edecek. Ancak, yenilenen ilanlar için EİDS üzerinden yetkilendirme sorgulaması yapılacak. İl, ilçe, ada ve parsel bilgileri değiştirilemeyecek, ancak mahalle bilgisi güncellenebilir olacak.



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa