CHP'den tarımsal destek çıkışı: Hükümet kanuna uymuyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Karatepe, tarımsal destek konusunda hükümeti eleştirdi. Karatepe, "Tarımsal destek, gider kalemi olarak görülmemeli." dedi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
14 Ağustos 2024 15:26
GÜNCELLEME
14 Ağustos 2024 15:54
CHP'den tarımsal destek çıkışı: Hükümet kanuna uymuyor
Hakan Öksüz Editör

Tarım sektöründeki problemler hakkında CHP'den açıklama geldi. Genel başkan yardımcısı olan Yalçın Karatepe, tarımdaki başlıca sorunlara dikkat çekti. Üretim maliyetlerinin hızla arttığına işaret eden Karatepe, ürün fiyatlarının düşük kalması nedeniyle çiftçilerin zor duruma düştüğünden bahsetti. 


"Yabancı çiftçilere aktarılan destek, bizim çiftçilerimize ödenmeli"

Ülkede tarım politikasının iyi şekilde planlanmadığını belirten Karatepe, çiftçilerin gereken destekten mahrum kaldığını sözlerine ekledi. Çiftçilerin sokaklarda eylem yapmak yerine tarlada olması isteniyorsa bunun ön koşulunun "destekten" geçtiğini kaydeden CHP'li Karatepe, "İthalat üzerinden bu destek, yabancı çiftçilere aktarılıyor. Oysa bunlar çiftçilerimize ödenmeliydi." dedi.


"İktidar, kanunun emrettiği ödemeleri yapmıyor"

AK Parti'nin tarım politikalarının yetersiz olduğunu ifade eden Yalçın Karatepe, şunları söyledi: 

fm"(5488 Sayılı Tarım Kanunu'nda, tarım sektörüne verilmesi gereken desteğin milli gelirin yüzde 1'inden az olamayacağı vurgulanmıştı. Maalesef AK Parti iktidarı boyunca bu oranda destek hiç verilmemiş, destek bunun dörtte biri düzeyinde kalmıştır. Üstelik bu ödemeleri de zamanında değil, bir yıl gecikmeli yapmaktadır. Enflasyonun yüksek seyrettiği bir dönemde gecikmeli olarak verilen desteğin pek bir anlamı da kalmıyor. 2006 yılından beri iktidar, kanunun emrettiği oranda bir ödeme yapmış olsaydı çiftçilerimize yaklaşık 89 milyar dolarlık ödeme daha yapması gerekirdi. Tarıma sağlanacak desteği bütçe üzerinde bir maliyet unsuru olarak göremeyiz, tarımsal destekler bir gider kalemi olarak değil, vatandaşların düzenli olarak uygun maliyetli gıdaya erişimine yapılan bir yatırım olarak görülmeli.")

Gaziantep'te fıstık mitingi yapılacak

Gelecek hafta Gaziantep'te fıstık mitingi yapacaklarını belirten CHP'li Karatepe, çiftçilerin yaşadıkları sorunları dinleyeceklerini belirtti. 


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa