ABD'de temmuz enflasyonu açıklandı

ABD Çalışma Bakanlığı, Temmuz ayına ilişkin tüketici fiyat verilerini açıkladı. TÜFE, temmuz da aylık bazda yüzde 0,2 artış gösterdi.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
14 Ağustos 2024 16:27
GÜNCELLEME
14 Ağustos 2024 16:42
ABD'de temmuz enflasyonu açıklandı
O
Onur Çetinkaya Editör

Piyasaların merakla beklediği ABD'de temmuz enflasyonu belli oldu.

0,2 artış gösterdi

ABD Çalışma Bakanlığı, Temmuz ayı tüketici enflasyon verilerine göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti, Temmuz ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 oranında artış gösterdi ve bu artış, piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleşti. Haziran ayında ise Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 0,1 oranında azalmıştı.

3,5 yılın en düşük seviyesi

Temmuz ayında yıllık bazda TÜFE, yüzde 2,9 oranında artış kaydetti. Piyasa beklentileri, yıllık enflasyonun yüzde 3 seviyesinde olacağı yönündeydi. Bu artış oranı, Mart 2021'den bu yana kaydedilen en düşük yıllık artış oldu. Haziran ayında ise yıllık TÜFE artışı yüzde 3 seviyesindeydi.

Bu dönemde benzin fiyatları aylık bazda sabit kalırken, yıllık bazda yüzde 2,2 oranında düştü. Barınma fiyatları ise Temmuz ayında aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 5,1 artış gösterdi. Gıda fiyatları ise Temmuz'da aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 2,2 oranında yükseldi.

Çekirdek enflasyon beklentilerle uyumlu

Enerji ve gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları hariç tutan çekirdek TÜFE, Temmuz ayında aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 3,2 oranında artış kaydetti. Bu artış da piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşti. Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesine gerileyen yıllık çekirdek enflasyon, Haziran ayında aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,3 seviyesinde bulunuyordu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa