Masterchef'te Bu Akşam Mıhlama Yapılıyor! İşte Mıhlama Tarifi...

Masterchef'te yarışmacılar jüriden puan almak için Mıhlama yaptılar. Peki, Mıhlama nasıl yapılır? İşte Tarifi...

Büşra Ünal Editör
YAYINLAMA
14 Ağustos 2024 21:39
GÜNCELLEME
14 Ağustos 2024 21:39
Masterchef'te Bu Akşam Mıhlama Yapılıyor! İşte Mıhlama Tarifi...
Büşra Ünal Editör

MasterChef 2024, izleyicilere Türkiye'nin dört bir yanından geleneksel lezzetleri tanıtmaya devam ediyor. Yarışmacılar, Türk mutfağının zengin çeşitliliğini yansıtan yemekleri hazırlarken, bu kez Karadeniz'in ünlü yemeklerinden biri olan Mıhlama ile hünerlerini sergilediler. 

Mıhlama, Karadeniz Bölgesi'nin simge yemeklerinden biri olarak öne çıkıyor ve yarışmacılar bu lezzeti en iyi şekilde sunarak jürinin beğenisini kazanmaya çalıştı.

Mıhlama Nedir?

Mıhlama, Karadeniz Bölgesi'ne özgü, özellikle Rize, Trabzon ve Artvin gibi şehirlerde sıkça tüketilen bir yemektir. Bu geleneksel yemek, temel olarak mısır unu, tereyağı ve peynirle yapılır. Mıhlama, sıcak servis edilen ve genellikle kahvaltılarda tercih edilen bir yemektir. Bazı bölgelerde "kuymak" olarak da bilinir, ancak bu iki yemeğin yapımında kullanılan peynir türü ve diğer malzemeler yerel farklılıklara göre değişebilir.


Mıhlama, Karadeniz Bölgesi'nin zengin tarım ürünlerinden olan mısır ve peynirin en iyi şekilde değerlendirildiği bir yemektir. 

Bölgedeki yayla kültürü ve hayvancılık, mıhlamanın temel malzemeleri olan tereyağı ve peynirin kaliteli ve bolca bulunmasını sağlamıştır.


Karadeniz mutfağının bu önemli lezzeti, sadece bölgesel bir yemek olmanın ötesinde, Türkiye'nin dört bir yanında beğeniyle tüketilmektedir. Mıhlama, sıcak ve akışkan yapısı, yoğun peyniri ve tereyağı ile özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir.

Mıhlama Tarifi

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 2 su bardağı su
  • 200 gram Trabzon peyniri veya tel peynir
  • Tuz (isteğe bağlı)

Mıhlama Nasıl Yapılır?

✔Tereyağını geniş bir tavada kısık ateşte eritin. Tereyağı tamamen eridikten sonra hafifçe köpürmeye başlayacaktır.

Mısır ununu tavaya ekleyin ve tereyağı ile birlikte kavurun. Mısır unu, tereyağı ile birleşip altın sarısı bir renk alana kadar kavurma işlemini sürdürün.

Mısır unu kavrulunca suyu yavaşça ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Karışım koyulaşmaya başladığında topaklanmaması için sürekli karıştırmak önemlidir.

Karışım koyulaşınca peyniri ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Peynir eriyip karışımın içine tamamen karıştığında, mıhlama hazır demektir.

Mıhlama, sıcak olarak servis edilmelidir. Tereyağı üstünde hafifçe yüzmeye başladığında ideal kıvama gelmiş demektir. Yanında sıcak ekmekle veya mısır ekmeğiyle birlikte servis edebilirsiniz.

Mıhlama, hem lezzeti hem de yapımıyla Karadeniz mutfağının en önemli temsilcilerindendir. 

Afiyet olsun!

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa