İsrail'e silah satışına onay veren ABD'den ateşkes çağrısı!

ABD Dışişleri Bakanlığından 'Doha'daki ateşkes görüşmelerine tüm müzakereciler geri dönmeli' açıklaması yapıldı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
15 Ağustos 2024 08:42
GÜNCELLEME
15 Ağustos 2024 08:42
İsrail'e silah satışına onay veren ABD'den ateşkes çağrısı!
AA
Kaynak AA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Hamas'ın Katar'da yapılacak ateşkes görüşmelerine katılmayacağı yönündeki açıklamasına dair, tüm müzakerecilerin masaya dönmesi ve anlaşmayı sonuçlandırması gerektiğini vurguladı.

Patel, günlük basın toplantısında, Gazze'deki çatışmaları sonlandırmak amacıyla Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenmesi planlanan ateşkes görüşmelerini değerlendirdi. Hamas'ın bu görüşmelere katılmayacağı yönündeki açıklaması sorulduğunda Patel, bu yorumların farkında olduklarını ve görüşmelerin ilerlemesini beklediklerini belirterek, tüm tarafların müzakere masasına dönmesi gerektiğini söyledi.


Toplantı bugün

Patel ayrıca, rehinelerin serbest bırakılmasının artık vakti geldiğini ve bu rehineler arasında Amerikan vatandaşlarının da bulunduğunu ifade etti. Sözcü Yardımcısı, Katar'ın yapılacak görüşmelere Hamas adına da temsilcilerin katılacağına dair ABD'ye güvence verdiğini hatırlatarak, bu konuda daha fazla detay vermekten kaçındı.

Patel, 15 Ağustos'ta Doha veya Kahire'de yapılması beklenen ateşkes görüşmelerine İsrail'in katılacağını ve Hamas'ın da katılmasını umduklarını söylemişti.

ABD, Mısır ve Katar'dan oluşan ara bulucular, 8 Ağustos'ta yayımladıkları açıklamada, Gazze'de ateşkes ve esir takası için 15 Ağustos'ta müzakerelere yeniden başlanması için İsrail ve Hamas'a çağrıda bulunmuştu. Ancak Hamas, İsrail'in müzakereler süresince yeni şartlar öne sürdüğünü belirterek tepki göstermişti.

Doha'da yapılacak müzakerelere, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü William Burns, Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ve İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea'nın katılması bekleniyor.


ABD'nin İsrail'e silah satışı onayı

ABD'nin İsrail'e onayladığı 5 ayrı silah paketi, savaş uçakları, havadan havaya füzeler, tank mühimmatları ve taktik araçları içeriyor. En büyük kalemi oluşturan 18,9 milyar dolarlık satışta, 50 adet F-15IA savaş uçağı, 25 adet F-15I modernizasyon kiti ve ilgili mühimmatlar bulunuyor.

Diğer paketlerde, 30 adet orta menzilli havadan havaya füze sistemi (AMRAAM), 32 binden fazla tank mermisi ve 50 binden fazla top mermisi yer alıyor. Toplam değeri 20,3 milyar doları bulan bu satış paketi, Gazze'deki ateşkesin belirsiz olduğu ve gerginliğin arttığı bir dönemde onaylandı.

ABD Kongresi'nden bu satışa engel olacak bir adım beklenmiyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa