İsrail basını: İsrail'in saldırıları, 21. yüzyıldaki en kanlı savaş!

İsrail gazetesi Haaretz, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının, 21. yüzyılda yapılan “en kanlı savaşlardan biri” olduğunu yazdı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
15 Ağustos 2024 14:01
GÜNCELLEME
15 Ağustos 2024 14:28
İsrail basını: İsrail'in saldırıları, 21. yüzyıldaki en kanlı savaş!
AA
Kaynak AA

İsrail'in 7 Ekim'den bu tarafa Gazze Şeridi'ne gerçekleştirildiği saldırılar, Haaretz gazetesinin araştırma haberine göre, 21. yüzyılda yaşanan en kanlı savaşlardan biri olarak nitelendiriliyor. Haberde, İsrail ordusunun daha önce "güvenli" olarak ilan ettiği bölgelerde bile çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtilirken, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı ölü sayılarının güvenilir olduğu ifade ediliyor.


Filistinlilerin güvenli alanlarda bile hayatlarını kaybetmesi

İsrail ordusunun, güvenli ilan ettiği bölgelerde bile saldırı düzenleyerek çok sayıda Filistinlinin ölümüne neden olduğu vurgulanan haberde, Gazze halkının, güvenli bölgelere kaçmasının dahi hayatlarını kurtarmaya yetmediği belirtiliyor. Özellikle savaşın başladığı tarihten bu yana, birçok uluslararası örgüt, hükümet ve medya organı, Gazze'deki ölü sayılarının doğruluğunu tartışırken, bu sayıların güvenilir olduğu konusunda bir görüş birliği bulunuyor.


Gazze'de ölüm oranları alarm veriyor

Gazze'de 7 Ekim'den bu tarafa ayda ortalama 4 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, bu oranlar savaşın, 21. yüzyılın başından bu yana yaşanan en şiddetli çatışmalardan biri olduğunu gözler önüne seriyor. Özellikle bölgenin küçük yüzölçümü ve nüfus yoğunluğu göz önüne alındığında, savaşın yarattığı insani felaketin boyutları daha da belirgin hale geliyor. Gazze'de yaşanan ölümlerin, bölge nüfusuna oranla büyük bir kısmını oluşturması, savaşı diğer çatışmalardan ayıran önemli bir unsur olarak öne çıkıyor.


2. Dünya Savaşı'ndan bu yana eşi görülmemiş bir durum

Gazze'deki ölü sayılarının, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki en yüksek oranlardan biri olduğu belirtiliyor. Bölge nüfusunun %2'sinin bir yıldan kısa bir sürede öldürüldüğü kaydedilen haberde, bu durumun savaş tarihinde olağan dışı bir olay olduğu vurgulanıyor. Haberde, Suriye'deki savaşta da benzer bir ölüm oranının gözlemlendiği ancak bu savaşın 13 yıl sürdüğü ve Gazze'deki savaşın çok daha kısa sürede benzer oranlara ulaştığı belirtiliyor.


Gazze savaşı, en şiddetli 10 çatışma arasında yer alıyor

Londra Üniversitesi Ekonomi Profesörü Michael Spagat'ın yorumlarına yer verilen haberde, Gazze'deki savaşın, nüfus oranına göre öldürülen kişi sayısı açısından 21. yüzyılın en şiddetli 10 çatışması arasında ilk 5'e girdiği tahmin ediliyor. Gazze savaşı, bu kadar kısa bir sürede nüfusun büyük bir yüzdesinin öldüğü bir zaman dilimini hesaba katıldığında, ilk sırada yer alıyor.


Savaşın bilançosu: 40.005 ölü

İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden bu tarafa Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda en az 40.005 Filistinlinin öldüğü, 10.000’den fazla insanın enkaz altında kaldığı, ölenler arasında 16.314 çocuk ve 10.980 kadının bulunduğu, 92.401 kişinin ise yaralandığı bildiriliyor. Bu rakamlar, Gazze'deki insani kriz ve savaşın yıkıcı etkilerini açıkça ortaya koyuyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa