Uzayda mahsur kalan astronotlar için korkutan tahmin

Boeing'in uzay aracındaki arızadan dolayı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mahsur kalan astronotların Dünya'ya dönüşü hakkında korkutan bir açıklama geldi.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
15 Ağustos 2024 15:19
GÜNCELLEME
15 Ağustos 2024 15:50
Uzayda mahsur kalan astronotlar için korkutan tahmin
Hakan Öksüz Editör

NASA, Boeing'in Starliner mekiğinde yaşanan arıza nedeniyle Haziran başından beri Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) mahsur kalan iki astronotun Dünya'ya dönüşüyle ilgili bir açıklama yaptı. Normalde iki hafta süreyle uzay istasyonunda kalmaları planlanan astronotlar, mekikteki teknik sorunlar nedeniyle görev süresini aşmak zorunda kaldı.


Kesin tarih henüz belirlenmedi

NASA'nın uzay operasyonları misyonu yöneticilerinden Ken Bowersox, düzenlenen basın toplantısında, astronotların Dünya'ya dönüşü için henüz kesin bir tarih belirlenmediğini söyledi. 


Bowersox, ISS'de bulunan astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams'ın, SpaceX'in 2025 Şubat ayında yapacağı seferine kadar istasyonda kalıp kalmayacaklarına dair kararın önümüzdeki birkaç hafta içinde alınacağını ifade etti.

Boeing Starliner'ın akıbeti belirsiz

Bowersox, arızalı Starliner mekiğinin Dünya'ya boş olarak dönüp dönmeyeceği konusunda da henüz bir karar verilmediğini belirtti. Bu konuda daha fazla veri analiz edildikten sonra bir sonuca varacaklarını dile getiren Bowersox, "Starliner'ı eve getirmek için zamanımız var ve bu zamanı akıllıca kullanmak istiyoruz." şeklinde konuştu.


Astronotların kurtarılması için alternatifler değerlendiriliyor

Boeing'in Starliner mekiğindeki sorunun giderilmesini bekleme seçeneğinin yanı sıra, SpaceX'in Şubat 2025'teki seferinde dört astronot yerine iki koltuğun boş bırakılarak Wilmore ve Williams'ın bu mekikle geri getirilmesi ihtimali de değerlendirilen seçenekler arasında bulunuyor.


Starliner'daki arızalar süreci uzattı

Boeing, iki kez erteledikten sonra 5 Haziran'da iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğini ilk kez uzaya göndermişti. Mekiğin helyum sızıntısı nedeniyle arıza yapması üzerine Dünya'ya dönüşü dört kez ertelenmişti. Yapılan incelemelere rağmen sorunun kaynağı hala belirlenemedi. Normalde uzay istasyonunda bir hafta geçirmeleri planlanan NASA astronotlarının dönüş tarihi ve nasıl dönecekleri konusunda halen daha bir belirsizliğin söz konusu olduğu kaydedildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa