İsrail'den Netanyahu ve Trump yalanlaması

İsrail, israil Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, ABD eski Başkanı Donald Trump ile ateşkes için görüştüğüne yönelik haberleri yalanladı.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
15 Ağustos 2024 15:37
GÜNCELLEME
15 Ağustos 2024 15:57
İsrail'den Netanyahu ve Trump yalanlaması
O
Onur Çetinkaya Editör

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, eski ABD Başkanı Donald Trump ile Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası anlaşmasını ele aldıkları iddia edilen telefon görüşmesinin gerçek dışı olduğu öğrenildi.


İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Netanyahu ile Trump arasında herhangi bir görüşme gerçekleşmediği belirtildi.


Basına yansıyan haberlerde aksine Başbakan Binyamin Netanyahu, dün eski Başkan Donald Trump ile konuşmadığı ifade edildi. 


ABD merkezli Axios haber sitesi, iki Amerikalı yetkiliye dayandırdığı haberinde, Trump ile Netanyahu'nun Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması üzerine bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini öne sürmüştü.

Gazze'de ateşkes önerisi

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs'ta İsrail'in önerisi üzerine üç aşamalı bir ateşkes planı açıklamıştı. Bu plan, kalıcı bir ateşkesin sağlanması, İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesi, rehinelerin ve tutukluların karşılıklı salıverilmesi, yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazze'ye dönüşü, insani yardımların kesintisiz olarak ulaştırılması ve Gazze'nin yeniden imarını kapsıyordu.

ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda, 8 Ağustos'ta yayımlanan ortak açıklamada ise, Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakerelerine 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da yeniden başlanması için İsrail ve Hamas'a çağrı yapıldı.

Doha'da kritik toplantı 

Gazze'deki İsrail katliamının sona erdirilebilmesi için bugün kritik toplantı gerçekleştiriliyor. Amerika Birleşik Devletleri, Katar ve Mısır'ın çağrısıyla ateşkes görüşmeleri başladı. Hamas, görüşmelere katılmazken Beyaz Saray, anlaşmanın hayata geçirilmesi için tüm taraflara çağrıda bulundu. 



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa