Türkiye-Irak askeri ve güvenlik işbirliği mutabakat zaptı imzalandı

Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye ve Irak arasında imzalanan terörle mücadeleye dair mutabakat zaptının tarihi önemde olduğunu bildirdi.

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
15 Ağustos 2024 19:27
GÜNCELLEME
15 Ağustos 2024 21:36
Türkiye-Irak askeri ve güvenlik işbirliği mutabakat zaptı imzalandı
CS
Canan Salman Editör

Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 4'üncü Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan  ile Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad toplantı sonrası Bakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Hakan Fidan, iki ülke liderlerinin bir irade ortaya koyduğunu ve bunun gereği için yoğun bir mesai yürütüldüğünü söyledi.

Fidan: "Irak ile mutabakat tarihi önem taşıyor"

Terör örgütü PKK konusunda Irak'taki farkındalığın arttığını belirten Fidan, Türkiye ile Irak'ın bir süredir müzakere ettiği askeri, güvenlik işbirliği ve terörle mücadeleye dair mutabakat zaptının, iki ülkenin savunma bakanları tarafından imzalandığını  açıkladı.

Fidan, mutabakatın tarihi önemde olduğunu vurguladı.

"Terörle mücadeledeki anlayış birliğini sahada somut adımlarla ilerletmek istiyoruz"

Anlaşmada öngörülen ortak koordinasyon ve eğitim merkezleri marifetiyle işbirliğinin bir üst seviyeye taşınacağına yönelik ortak inancı paylaşan Fidan, terörle mücadele konusunda Irak ile geliştirilmekte olan anlayış birliğini sahada somut adımlarla ilerletme isteğini aktardı.

Fuad Hüseyin'den "bu bir ilk" vurgusu

Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin de, Türkiye ve Irak arasında askeri ve güvenlik işbirliği ile terörle mücadeleye dair mutabakat zaptının iki ülke arasında imzalanan ilk mutabakat zaptı olduğuna işaret etti.

Daha önce iki ülke arasında ortak işbirliğini ve askeri güvenlik işbirliğini kapsayan toplantı tutanakları olduğunu hatırlatan Hüseyin, ancak bugün ilk kez mutabakat zaptı imzalanmasının büyük önem taşıdığını dile getirdi.

"Irak topraklarından komşu ülkelere yönelik tehdit anayasamıza aykırı"

Hüseyin, Irak topraklarından komşu ülkelere yönelik herhangi bir tehdidin Irak anayasasına ve ilkelerine aykırı olduğunun altını çizdi.

Bu anlayışla hareket ettiklerini ve bunun Irak'ın egemenliğini de korumak anlamına geldiğini kaydeden konuk bakan,  komşu ülkelere yönelik tehditlerin aynı zamanda Irak'a yönelik tehdit anlamına geldiğini ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa