İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy’den Gazze'de ‘acil ateşkes’ çağrısı

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Filistinlilerin gidecek güvenli yerleri olmadığını belirterek "acil ateşkes iki tarafın da çıkarına" dedi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
15 Ağustos 2024 21:32
GÜNCELLEME
15 Ağustos 2024 22:00
İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy’den Gazze'de ‘acil ateşkes’ çağrısı
AA
Kaynak AA

İngiltere, ABD’den sonra İsrail’in en büyük destekçisi olarak öne çıkıyor.

Ancak, İsrail barbarlığının giderek dünya uluslarının tepkisini çekmesi siyasetin eylemde olmasa bile söylemde değişikliğe gitmesine yol açıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy de, Doha’da ateşkes görüşmelerinin yapılması dolaysısıyla bir yazılı açıklama yaptı.

‘Küresel istikrar için çok önemli bir an’

Doha görüşmelerinin ‘küresel istikrar için çok önemli bir an’ olarak niteleyen Lammy,  ilerleyen saatler ve günlerin Orta Doğu'nun geleceğini belirleyebileceğini dile getirdi.

Lammy, bu nedenle, ülkesinin bugün ve her gün bölgedeki ortaklarına barışı seçmeleri çağrısında bulunduğunu aktardı.

İngiltere'nin bu hafta Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ndeki açıklamalarına işaret eden Lammy,  “Gazze'deki durum yıkıcıdır. Et-Tabiin Okuluna yapılan saldırı Gazze'deki Filistinlilerin gidecek güvenli yerlerinin olmadığını gösterdi." dedi.

"Ateşkes, Orta Doğu'ya çok ihtiyaç duyulan istikrarı da getirecek"

Lammy, Katar'daki görüşmelerin, Gazze'deki sivilleri koruyan, Hamas'ın elindeki esirlerin bırakılmasını sağlayan ve bölge için tehlikeli anda istikrarı yeniden tesis eden "acil ateşkesi güvence altına almak için bir fırsat" olduğunu vurguladı.

İngiltere’nin ateşkesi sağlamak için her türlü diplomatik kaldıracı kullanmaya devam edeceğini belirten Lammy,  geçen hafta içinde bölgenin dört bir yanından ortaklarıyla bu çatışmanın acilen sona erdirilmesi gerektiğini görüştüğünü söyledi.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın da ABD'li, Fransız ve Alman mevkidaşlarının yanı sıra İran ve Mısır cumhurbaşkanlarıyla görüştüğünü dile getiren Lammy, bu görüşmelerin ateşkesin Gazze'deki sivilleri korumakla kalmayacağı ve daha geniş çaplı gerilimi azaltmanın yolunu açacağını ortaya çıkardığını bildirdi.

Lammy, ateşkesin Orta Doğu'ya çok ihtiyaç duyulan istikrarı getireceğine de işaret ederek acilen bir anlaşmaya varılmasının hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin çıkarına olduğunu belirtti.

Bakan Lammy, Katar, Mısır, ABD ve tüm uluslararası ortaklara bu hayati anın koordine edilmesinde gösterdikleri çabalar için teşekkür etti.

Doha'da, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası müzakereleri başladı ancak Hamas toplantıya katılmıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa