Çanakkale’deki orman yangını şehitlikleri tehdit ediyor

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki 57. Alay Şehitliği ile Conkbayırı genişleyen orman yangını sebebiyle ziyarete kapatıldı.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
16 Ağustos 2024 00:55
GÜNCELLEME
16 Ağustos 2024 01:10
Çanakkale’deki orman yangını şehitlikleri tehdit ediyor
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Çanakkale'nin Eceabat ilçesi yakınlarında, Büyükanafarta köyü civarında yer alan ormanlık alanda büyük bir yangın çıktı.

Yangının etkili olduğu bölge, Çanakkale Savaşları'nın en önemli cephelerinden biri olan Tarihi Gelibolu Yarımadası'na yakın olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Özellikle 57. Alay Şehitliği ve Conkbayırı gibi ziyaretçi akınına uğrayan tarihi mekanlar, yangının etkisiyle güvenlik gerekçesiyle kapatıldı.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'dan açıklama: "Yerleşim yerleri tehlikede değil"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınla ilgili son durumu değerlendirdiği açıklamasında, yerleşim yerlerinin şu an için herhangi bir risk altında olmadığını belirtti. Bakan Yumaklı, yangının 57. Alay Şehitliği'ne ulaşmadan durdurulduğunu ve Conkbayırı'nda herhangi bir yapının zarar görmediğini vurguladı. "Müdahalemiz gece boyunca sürecek ancak şu an itibariyle her şeyin çok iyi gittiğini söyleyebilirim. İnşallah yarın sabah daha güzel haberler vereceğim," dedi.

Yangına hızla müdahale edildi

Yangın, sabah saat 10.00 civarında Eceabat ilçesi yakınlarında başladı. Yangın ihbarını alan Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri hızla bölgeye intikal etti. Yangına, havadan 8 uçak ve 12 helikopterle, karadan ise 51 arazöz ve 780 personelle müdahale ediliyor. Müdahale sırasında, yangın bölgesine giden 17 AAC 399 plakalı pikap, bir otomobille çarpıştı ve kazada iki orman işçisi yaralandı. Yaralılar Eceabat Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Yoğun duman nedeniyle etkilenen bazı orman işçileri de hastanede tedavi altına alındı.

Bakan Yumaklı: "63 ayrı yangınla mücadele ediyoruz"

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde, Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Aracı'ndan yangını takip eden Bakan Yumaklı, Türkiye genelinde bugün itibariyle toplam 63 yangının çıktığını, bunlardan 33'ünün orman, 30'unun ise kırsal alan yangını olduğunu belirtti. Bakan, "Şu anda sadece 3 aktif yangınımız var ve bunların 60 tanesi söndürüldü. Yangın çıkan her üç bölgede de müdahale çalışmalarımız iyiye gidiyor. İnşallah yarın güzel haberlerle bu yangınların sona erdiğini sizlerle paylaşacağım," diye ekledi.

Rüzgarın etkisiyle genişleyen yangın Anzak Koyu'na indi

Rüzgarın şiddetiyle hızla yayılan yangın, Anzak Koyu yoluna kadar ilerledi. Anafartalar Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait bir arazöz yangın sırasında kullanılamaz hale geldi. Yangının etkili olduğu Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı bölgede, Anzak Mezarlığı olarak bilinen ‘Canterbury Mezarlığı' da büyük hasar gördü.

Yangınlara karşı seferberlik: 14 uçak ve 31 helikopter görev başında

Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Çanakkale Eceabat, Bolu Göynük ve Manisa Gördes'teki yangınlara karşı büyük bir hava ve kara gücüyle müdahale edildiğini belirtti. Yangınlara karşı 14 uçak, 31 helikopter, 265 kara aracı ve bin 413 orman kahramanı seferber edildi.

Ziyaretçi alanları kapatıldı: Kuzey Hattı'na girişler yasaklandı

Devam eden yangın nedeniyle, Tarihi Alan'ın Kuzey Hattı'na (Kabatepe Günü Birlik Alanı, Batık Gemi, Mimoza, 57. Alay, Conbayırı) ikinci bir duyuruya kadar girişler durduruldu. 

Yangınla ilgili olarak bölgede bulunan güvenlik güçleri ve ilgili birimler alarm durumunda çalışmayı sürdürüyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa