Doha'da başlayan görüşmeler devam edecek mi?

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, Doha'da dün başlayan Gazze'de ateşkes görüşmelerinin bugün de devam edeceğini açıkladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
16 Ağustos 2024 08:17
GÜNCELLEME
16 Ağustos 2024 08:17
Doha'da başlayan görüşmeler devam edecek mi?
AA
Kaynak AA

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, Katar Haber Ajansı’na (QNA) verdiği demeçte, ortak arabuluculuk çabalarının sürdüğünü duyurdu.

Ensari, Katar, Mısır ve ABD heyetlerinin arabuluculuk faaliyetlerine devam ettiğini ve bu arabulucuların, esirlerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmayı ve Gazze'ye en fazla insani yardımın girişini sağlamayı hedefleyen bir ateşkes anlaşmasına varma konusundaki kararlılığını vurguladı.


Ayrıca, Ensari, Katar, Mısır ve ABD liderleri tarafından 8 Ağustos’ta yapılan açıklamaya da dikkat çekti. Bu açıklamada, Gazze Şeridi halkının yaşadığı acıların sona erdirilmesi ve esirler ile ailelerinin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi için ABD Başkanı Biden’ın 31 Mayıs 2024’te açıkladığı ve BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan 2735 sayılı karar temelinde bir ateşkes anlaşması ve rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yapıldığı belirtildi.


Hamas görüşmelere stratejik yaklaşıyor

Hamas'ın Ulusal İlişkiler Ofisi Başkanı Hüsam Bedran, Telegram üzerinden yayımladığı açıklamada, Doha'da dün başlayan Gazze ateşkes müzakereleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bedran, herhangi bir müzakerenin, önceden mutabakata varılmış konuları uygulamaya yönelik açık bir plana dayanması gerektiğini belirtti. Doha'daki müzakerelere de Gazze'deki savaşı sonlandırmayı hedefleyen stratejik bir bakış açısıyla yaklaştıklarını ifade etti.


İsrail'in isteksiz davranışları nedeniyle Gazze'de ateşkese ulaşılamadığını vurgulayan Bedran, ateşkes anlaşmasının "saldırıların sona ermesini, İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesini, yerinden edilenlerin evlerine dönmesini, yeniden inşayı ve esir takasını" içermesi gerektiğini belirtti.

Mısır'da yayın yapan "El-Kahire el-İhbariye" televizyonu, ismini açıklamadığı Mısırlı kaynaklara dayanarak, Katar, Mısır ve ABD’nin arabuluculuğunda Gazze’de ateşkes için yeni bir müzakere sürecinin Doha'da başladığını bildirmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa