Abdullah Güler'den Can Atalay açıklaması

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Meclis'te Can Atalay için olağanüstü toplantıda yeterli sayı sağlanırsa görüşmeye katılacaklarını açıkladı.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
16 Ağustos 2024 12:39
GÜNCELLEME
16 Ağustos 2024 13:10
Abdullah Güler'den Can Atalay açıklaması
O
Onur Çetinkaya Editör

Türkiye Büyük Millet Meclis Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekili seçilen tutuklu Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi süreciyle ilgili olağanüstü toplanacak.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Meclis'te Can Atalay görüşmesiyle ilgili konuştu. 


Ortada hukuki bir zeminde değerlendirilecek bir karar olmadığı belirten Güler, "Anayasa Mahkemesi'nin anayasaya açıkça aykırı bir işlem gerçekleştirdiği ve anayasanın 85. maddesine aykırı hareket ettiği vurgulanıyor." dedi.

Olağanüstü toplantı şartı

Olağanüstü toplantı için yeterli sayıya ulaşılması halinde toplantıya katılacaklarını dile getiren AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, görüşlerini de ifade edeceklerini belirtti.  

Anayasa Mahkemesi, Türkiye İşçi Partisi   Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararının gerekçesini Resmi Gazete'de yayımladı.



Kararda, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, kesin bir mahkûmiyet kararı içermeyen yazısının TBMM Genel Kurulu’nda okunarak milletvekilliğinin düşmesine yol açtığı ve bu durumun fiili (de facto) bir durum oluşturduğu ifade edildi. Mahkeme, bu fiili durum hakkında karar verilmesinin mümkün olmadığını belirtti.


Son olarak, Anayasa Mahkemesi, "Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve Anayasa’nın 85. maddesi uyarınca iptali talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına" hükmetti.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ile TİP'li milletvekilleri Ahmet Şık ve Sera Kadıgil geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi Numan Kurtumuş'u  Meclis'te ziyaret etmiş görüşme sonrası TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulu’nu, Anayasa’nın 93'üncü ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 7’nci maddeleri gereğince, 16 Ağustos 2024 Cuma günü saat 14.00'te toplantıya çağırmıştı.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa