İstanbul'da kentsel dönüşüm protokolü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile iştirak şirketi KİPTAŞ arasında kentsel dönüşüm mali destek paketi protokolü imzalandı.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
16 Ağustos 2024 14:16
GÜNCELLEME
16 Ağustos 2024 14:30
İstanbul'da kentsel dönüşüm protokolü
O
Onur Çetinkaya Editör

6 Şubat depremleri sonrası başta büyük şehirler olmak üzere çok sayıda bina kentsel dönüşüme gitti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde hak sahiplerinin risk evleri yıkıldı yerine yenileri inşa edildi. 

Depremin yıl dönümünde dönüşüm protokolü 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi  ve KİPTAŞ, riskli yapılarda oturan düşük gelirli vatandaşlar için önemli bir adım attı. İBB Başkanlık binasında gerçekleştirilen törende, kentsel dönüşüm için mali destek sağlayacak bir protokol imzalandı. örende konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıl dönümünden bir gün önce böyle bir adım atılmasının önemine değindi.

Marmara Depremi’nin yıkıcı etkilerine Kocaeli, Gölcük ve Yalova’da tanık olduğunu belirten İmamoğlu, depreme karşı mücadelede seferberlik anlayışının benimsenmesi gerektiğini vurguladı. İmamoğlu, İBB olarak beş yıldan uzun süredir bu konuda yoğun bir çaba sarf ettiklerini ifade ederek, "Türkiye’nin depreme hazırlık gündeminde ve kentsel dönüşümde yeni uygulamalar ve kazanımlar sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

Kentsel dönüşümde adımlar

İBB'nin kentsel dönüşüm alanında attığı adımlardan biri olan "hızlı tarama testi" ile riskli binaların tespitini kolaylaştırdıklarını belirten İmamoğlu, mahallelere kadar yaygınlaştırılan tek yapı dönüştürme projeleriyle bu alanda önemli yenilikler getirdiklerini dile getirdi. İmamoğlu, kimseyi mağdur etmeyeceklerini ve İstanbul’u depreme hazır hale getirmek için kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini söyledi.


İmamoğlu, imzalanan kentsel dönüşüm mali destek protokolünün, İstanbul’u depreme hazırlamak için atılan önemli adımlardan biri olduğunu belirtti. Protokol ile hane halkı geliri 2 veya 3 asgari ücrete kadar olan riskli yapı sahiplerinin bu destekten yararlanabileceğini ifade etti.

Emeklilere indirim

"İstanbul Yenileniyor" platformu üzerinden yürütülecek projelerle vatandaşların yanında olduklarını vurgulayan İmamoğlu, inşaat maliyetlerinin yüzde 40 ila yüzde 60'ını karşılayacaklarını, emekli olan hanelerde ise bu oranın yüzde 45 ila yüzde 65'e çıkacağını söyledi. Süreç boyunca vatandaşların kamu gücünü yanlarında hissedeceklerini belirtti. İmamoğlu, "Bu mali destek paketi, riskli yapılara sahip, dar gelirli ve imkansızlıklar nedeniyle adım atamayan vatandaşlar için adeta bir can suyu olacak," dedi.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa